Deset godina Youtubea: Video koji je promenio svet

Pre tačno deset godina, 23. aprila 2005., saosnivač YouTubea Džaved Karim napravio je prvi korak na stazi koja će se pretvoriti u čudesno putovanje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

16:30

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Karim je tog dana u 20:27 postao prvi čovek koji je objavio svoj video zapis na YouTubeu, a njegovo kratko zapažanje u vezi sa surlama slonova postalo je kultni video s gotovo 20 miliona pregleda.

Video je snimio njegov prijatelj Jakov Lapicki u zoološkom vrtu u San Dijegu, a svakako vredi dodati i to da se među legende te platforme upisao korisnik Kobaltgruv, koji je ispod Karimovog video ostavio prvi komentar koji je glasio "zanimljivo".

Govoreći o zanimljivostima, YouTube je od tada do danas definitivno svetu dao sasvim novu dimenziju konzumiranja medija, čije brojke danas doista zapanjućuje. Ovo su samo neke od njih:

- YouTube danas koristi više od milijardu ljudi

- Procenjeno je da je YouTube u 2014. godini zaradio preko 4 milijarde dolara

- Zapisi na YouTubeu dnevno imaju preko 4 milijarde pregleda

- Mesečno ljudi pregledaju sasdržaje preko šest milijardi sati

- Na YouTube se svakog minuta objavi novih 300 sati materijala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: