Tehnopolis

Utorak, 09.01.2018.

09:56

Oglašivači imali pristup brojevima telefona korisnika Facebooka

Facebook je godinama od svojih korisnika tražio broj mobilnog telefona kako bi mogli da primaju poruke, ali i da dođu do svog Facebooku profila u slučaju da zaborave lozinku.

Izvor: Wired.com, Zimo.dnevnik.hr

Oglašivači imali pristup brojevima telefona korisnika Facebooka
GettyImages

To je, manje-više, funkcionisalo bez većih problema. Sve dok nije otkriveno da greška u jednom alatu za oglašavanje na toj društvenoj mreži, može da otkrije broj telefona korisnika koji su posetili određene internet stranice.

Međunarodni tim stručnjaka iz SAD, Francuske i Nemačke otkrio je problem još u maju 2017. godine. Facebook je grešku priznao u decembru i platio im 5.000 dolara, iz svog programa za otkrivanja grešaka u sistemu.

Činjenica da su oglašivači mogli da dođu do brojeva telefona korisnika Facebooka ne samo da je prvoklasno sigurnosno pitanje, već predstavlja i direktno kršenje Facebookove politike korištenja podataka.

Iz Facebooka uveravaju da niko nije iskoristio tu grešku, ali ostaje pitanje zbog čega im je trebalo toliko dugo da priznaju grešku i otklone propust.

Inače, tokom prošle godine Facebook je isplatio gotovo milion dolara u nagradama za otkrivene bezbednosne propuste, što samo po sebi govori koliko je ta društvena mreža puna bezbednosnih propusta i grešaka.

Stručnjaci za bezbednost uvereni su da ima i drugih greškaka i propusta, naorčito u Facebookovom programu namenjenom oglašivačima, i da je samo pitanje vremena kad će se desiti neki veći propust koji bi potencijalno mogao da ugrozi podatke i identitete miliona korisnika.

Pitanje je samo da li če taj propust prvi otkriti istraživači ili hakeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: