Tehnopolis

Sreda, 15.07.2015.

13:45

Procesor iz prvog PlayStaitona trenutno pokreće Nasinu letelicu

Nasina letelica The New Horizons koja je nedavno završila preletanje Plutona i poslala slike na Zemlju, je navođena uz pomoć istog procesora koji se nalazi u prvoj PlayStaion konzoli koja je izašla 1994-e.

Izvor: play.co.rs

Default images
Foto: Screenshot

Ova letelica koristi MIPS R3000 CPU za pokretanje motora, raznih senzora kao i slanje podataka.

Lansirana je u svemir 2006-e godine. Iako je poređenja radi u to vreme na tržištu već bio dostupan i PS3, poznato je da NASA oduvek preferira hardver koji je prošao veoma detaljna testiranja, za razliku on najnovijih tehnologija.

Osim nekoliko modifikacija koje su implementirane kako bi čip opstao u svemiru, u to vreme već 12 godina star procesor je bio dovoljan za potrebe ove letelice. Inače ako niste znali, procesor iz prvog PlayStation-a radi na 33MHz.

NASA često koristi hardver koji je prevashodno namenjan za video igre. Do sada su koristili i Kinect i Oculis Rift, a nedavno su objavili da planiraju da koriste i Microsoftovu Hololens augmented reality tehnologiju kao podršku na svemirskoj stanici u dnevnim zadacima, na šta vas podsećamo u video klipu ispod: Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: