Google naočare - pogled Terminatora

Oni koji stalno posežu u džep da provere nove informacije preko svog smartfona uskoro će imati privlačniju opciju: par Google naočara koje će u realnom vremenu prenositi informacije pred vašim očima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

15:02

Default images

Prema rečima nekoliko zaposlenih u Googleu koji su upoznati sa projektom, ali su želeli da ostanu anonimni, naočare će se naći u prodaji do kraja godine a cena će im biti u rangu aktuelnih smartfona, od 250 do 600 dolara.

Biće zasnovane na Androidu i imaće 3G ili 4G konekciju, GPS i razne druge senzore.

Set Vajntraub, bloger na sajtu 9 to 5 Google, koji je prvi pisao o ovim naočarima još u decembru, saznao je u međuvremenu da će one izgledati slično paru Oakley Thump cvikerima.

Imaće i jedinstven navigacioni sistem - trzaj glavom umesto skrola i klika - i ugrađenu kameru male rezolucije (sa blicom) koja će moći da prati svet u realnom vremenu i ubacuje informacije o lokaciji, okolnim građevinama i prijateljima koji bi mogli biti u blizini.

Najverovatnije će imati transparentni LCD ili AMOLED displej. CPU/RAM/hardver biće na nivou Android smartfona prethodne generacije.

Naočare će slati podatke na cloud i koristiti usluge poput Google Latitude, Google Goggles i Google Maps. Na drškama će biti nekoliko dugmića ali će, osim toga, izgledati kao i svaki drugi cvikeri.

Međutim, nije planirano da se nose bez prestanka - iako Google očekuje da ih najveći „štreberi” neće skidati - već ćete ih, poput smartfona, koristiti po potrebi.

U Googleu aktivno rade na pitanjima zaštite privatnosti jer kompanija želi da bude sigurna da će ljudi znati ako ih snima neko ko nosi par naočara sa ugrađenom kamerom.

Na ovom projektu se trenutno radi u Google X tajnoj laboratoriji u Mauntin vjuu koja je puna robota, svemirskih liftova i desetina drugih futurističkih projekata i gde najveći deo vremena provodi suosnivač kompanije Sergej Brin.

I inženjeri Applea rade na „nosivom računarstvu” samo su oni krenuli drugim putem i pažnju su usmerili na kompjutere koji će moći da se nose oko zgloba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: