Nakon SOPA-e stiže ACTA

Protivnici ACTA-e tvrde da ugrožava građanske slobode, pravo na privatnost i inovacije na internetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

19:49

Default images

I dok se bura oko spornih zakona SOPA-e i PIPA-e u Sjedinjenim Američkim Državama stišava, Evropska unija bi kasnije ove nedelje trebalo da počne sa radom na ratifikaciji svog globalnog zakona ozaštiti intelektualnog vlasništva - ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic. Evropske države, među kojima je i Irska, kasnije ove nedelje pridružiće se SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Jordanu, Maroku, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kanadi u pružanju podrške ACTA-i.

Prema objašnjenju Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv falsifikovanja fizičkih dobara, poput lekova. Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primenu te će svoje resurse naročito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacione tehnologije'.

Prošle nedelje brojne velike internetske stranice, poput Wikipedije , WordPressa, Boing Boinga, Craigslista i Reddita, ustale protiv SOPA-e i PIPA-e. Milioni internet korisnika prudružilo se protestu putem društvenih servisa .

Protest, koji je uključivao potpisivanje peticija i pisama političarima, bio je uspešan u nameri da Bela kuća i zastupnici američkog parlamenta odustanu od donošenja ranije navedenih zakona.

Jedan od glavnih razloga zašto je ACTA postala novi 'trnu u oku interneta' jer činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika i građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima.

“O ACTA-i pregovara odabrana grupa zemalja van postojećih međudržavnih sporazuma za zaštitu intelektualnog vlasništva, poput Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organisation) i Svetske trgovinske organizacije (World Trade Organisation). I građansko društvo i zemlje u razvoju namerno su isključene iz ovih pregovora.

I dok trenutni međunarodni forumi, barem do nekih granica, pružaju prostor da se čuju druga, različita mišljenja te se na njih odgovori, ništa od toga neće utjiati na rezultat pregovora o ACTA-i “, upozorava EFF.

Nekoliko zemalja koje će ratifikovati sporazum, poput Irske, objavile su u javnosti informacije o pregovorima o ACTA-i.

Dokumenti, koji se nalaze u vlasništvu EFF-a, upućuju kako vlasnici autorski prava traže novezakonske režime koji će 'podstaći provajdere da povećaju saradnju s vlasnicima prava u uklanjanju spornih materjala s interneta'.

Irske vlasti će za svega nekoliko dana ozakoniti alate kojima će vlasnicima prava, poput muzičkih ili filmskih kompanija, omogućiti da pravnim procedurama protiv provajdera spreče skidanje ilegalnih materijala s interneta. Udruženja za zaštitu autorskih prava koje su podržale nastanak ACTA-e od provajdera traže i stalni nadzor protoka informacija kroz celu mrežu kao i uvođenje korisničke politike 'tri-promašaja-i-napolje' za kršenje sporazuma.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu proveru internet komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i inovacije na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: