Nova vest
Auto-moto

Petak, 03.11.2017.

15:10

Ferari preti istupanjem iz Formule 1!

Predsednik Ferarija Serđo Markione zapretio je napuštanjem Formule 1 ukoliko se ne promene neke odluke planirane za 2021. godinu.

Izvor: AK

Autor: AK

Ferari preti istupanjem iz Formule 1!
Foto: Getty images

Novi vlasnik F1 (Liberty Media) otkrila je planove za budućnost u kojem je cilj smanjenje troškova, ali promene koje se zahtevaju će timove samo koštati više nego sad.

Među tim planovima su modifikovani motori sa većim brojem obrtaja, jačim KERS-om, te standardizacija pojedinih delova motora.

Svoj glas protiv ovog su već podigli u Mercedesu i Renou, smatrajući da će njihovi troškovi zbog toga bivi veći, a sada se pobudnio tim kojem je F1 u DNK – Ferari.

"U planovima Liberti medija ima nekoliko dobrih namera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali s nekoliko stvari se nužno ne slažem. Činjenica je da će doći do promena u strateškom razvoju i vidimo da će se Formula 1 od 2021. promeniti, a to će Ferari prisiliti na donošenje nekih odluka. Mora biti apsolutno jasno da ako ne pronađemo niz rešenja čiji će rezultati biti korisni za održavanje robne marke i tržišta, te jačanja jedinstvenog Ferarijevog položaja, mi nećemo sudelovati. Ono što znam jeste da je Formula 1 deo našeg DNK od kada smo osnovani, pa nije kao da se možemo drugačije definisati, ali ne želimo sudelovati u sportu ako promeni svoje prepoznatljivo lice", rekao je Markione.

Nagađa se da Ferariju ne smetaju najavljene promene u vezi sa motorima i bolidima, već preraspodela prihoda kako bi se pomoglo manjim i siromašnijim ekipama.

Ferari je drugi u poretku konstruktora ove sezone sa 140 bodova iza lidera Mercedesa, dve trke pre kraja. Sebastijan Fetel je u nedelju izgubio šanse da osvoji titulu, zaostaje 56 bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu