Sreda, 09.03.2022.

15:39

Izgubite se i pazite na ovu turističku zamku - 13 saveta za sve koji putuju u Italiju FOTO

Italija je 1. marta otvorila granice za srpske turiste. Dok mnogi željno iščekuju da ponovo krenu u osvajanje italijanskih predela, otkrivamo vam 13 sjajnih saveta koji će vam olakšati upoznavanje Italije. Saznajte zašto je najbolje da glavne turističke atrakcije posetite ujutru, kojih pet znamenitosti morate da vidite, koliko dana morate da izdvojite za Rim i Veneciju, kao i zašto je poželjno da zalutate italijanskim uličicama.

Izvor: B92

Izgubite se i pazite na ovu turističku zamku - 13 saveta za sve koji putuju u Italiju FOTO
Foto: Shutterstock/Catarina Belova

Rejčel Djub je za portal Buzzfeed otkrila iz prve ruke otkrila savete koji su njoj pomogli na putovanju kroz Italiju:

1. Iskoristite prednost brzih vozova

"Da sam mogla da biram jednu stvar koju bih želela da znam pre posete Italiji, to je ova. Brzi vozovi su ključ za nesmetano kretanje po Italiji. Najbolji savet koji mogu da vam ponudim jeste da rezervišete vozove unapred. Ne samo da se sedišta brzo razgrabe, već kako se približavate željenom datumu, cene su skuplje. To je najbrži način da se krećete po zemlji, pa bi trebalo to da iskoristite."

2. Rezervišite karte za atrakcije unapred kako biste izbegli redove

"Redovi mogu da postanu prilično dugački za prodaju karata i za ulazak u glavne atrakcije - Vatikan i Koloseum, pa kupite kartu unapred onlajn kako biste ih izbegli. To će vam uštedeti gomilu vremena i poboljšati iskustvo posete uopšte. To nam je bila prekretnica koja nam je omogućila da u potpunosti cenimo prelepa istorijska mesta."

Italija ograničava broj turista u Veneciji - ulaz samo uz rezervaciju

3. Ima toliko toga što možete da vidi, ne očekujte da ćete sve videti. Suzite listu atrakcija

"Italija je puna prelepih gradova i atrakcija. Vrlo je verovatno da nećete imati dovoljno vremena da vidite sve. Uoči putovanja, napravite listu i istražite glavne atrakcije koje želite da posetite. Ne želite da vaše putovanje bude previše intenzivno, ali takođe ne želite da vaš plan puta bude prazan. Po mom mišljenju, neke od atrakcija koje morate videti su Vatikan i Koloseum u Rimu, Duomo u Milanu, Mikelanđelov trg u Firenci i Krivi toranj u Pizi."
4. Obucite se prikladno za sveta mesta poput Vatikana

"Crkve i druga sveta mesta imaju pravila oblačenja koje zahtevaju da se pridržavate. Na primer, veb stranica Vatikana savetuje i muškarce i žene da pokriju kolena i nadlaktice. Zabranjeni su šorts ili suknje iznad kolena, majice bez rukava i dekoltirane košulje. Obavezno još jednom proverite zvaničnu veb stranicu bilo koje lokacije koju planirate da posetite da biste bili sigurni da ste se obukli u skladu sa pravilima."

Tri zanimljive rute za obilazak Italije automobilom FOTO

5. Većina gradova je prilično prohodna

"Većina gradova u Italiji je prilično prohodna i apsolutno bi to trebalo da iskoristite. Ne samo da će vam šetnja omogućiti da zaista vidite grad iz prve ruke, već će vam takođe dati vremena da istražujete i naučite kako se krećete. U Veneciji, na primer, jedine dve opcije prevoza bile su pešačenje ili čamac, tako da je bilo zabavno prošetati preko svih mostova i videti prodavnice izbliza u gradu."

6. Pitajte lokalce za omiljena mesta

"Kada sam bila u Pizi, razgovala sam sa lokalcima o Firenci. Savetovali su me da posetim Mikelanđelov trg u vreme zalaska sunca, što je bilo jedno od mojih omiljenih iskustava u Italiji. Kada budete u poseti Italiji, pričajte sa lokalcima i pitajte za preporuke njihovih omiljenih mesta za jelo i posetu. Šanse da njihove preporuke budu na kraju neke od vaših omiljenih delova putovanja su velike."

Lep, ali samo izdaleka: Stranci otkrili najčešće turističke zamke u Evropi, na "meti" i Hrvati
7. Dopustite sebi da se izgubite

"Italija je predivna zemlja ispunjena šarmom na svakom koraku, pa dozvolite sebi da se izgubite i doživite je iz drugog ugla. Ostavite prostor u svom rasporedu da šetate okolo i istražite grad, to će verovatno biti jedno od omiljenih delova vašeg putovanja. Dok sam lutala Milanom, slučajno sam naišla na Galeriju Vitorija Emanuela II i Milansku katedralu što je bilo zabavno."

Italija promenila pravila - Srbi će lakše putovati

8. Za neke gradove će vam trebati više vremena

"Neki gradovi, poput Venecije i Rima, zahtevaće više vremena za obilazak od na primer Pize, Milana i Firence. Isplanirajte vaš put u skladu sa tim. Istini za volju, verovanto neće biti dovoljno vremena da se vidi "sve", ali više vremena u većim gradovima će napraviti razliku"

9. Glavne atrakcije posetite ujutru

"Što ranije krenete do glavnih gradskih atrakcija, to će vam biti bolje iskustvo i doživljaj njih samih. Ljudi obično poseću atrakcije oko 12 ili 13 časova, pa pokušajte da se uputite tamo pre ili posle radnog vremena. Mi smo lokacije posećivali rano ujutru i osećali smo se kao da ih imamo samo za sebe, što je ceo doživljaj učinilo još posebnijim."
10. Provedite najmanje tri (ili više) dana u Rimu i Veneciji

"Rim i Venecija su veliki gradovi i pružaju toliko toga. Ukoliko planirate da posetite bilo koji od ovih gradova na svom putovanju, potrudite se da provedete u njima najmanje tri dana kako biste mogli što više da vidite. Osim toga, oba grada su prelepa, pa sam sigurna da ćete želeti da ostanete u njima još duže."

11. Proverite raspored rada muzeja pre nego što ih dodate u svoj plan

"Mnogi muzeji su zatvoreni ponedeljkom, a Vatikan je zatvoren nedeljom, pa vam predlažemo da prvo proverite raspored pre nego što posetite neki od muzeja. To možete lako da proverite na veb-sajtovima."

Ovo je prava Italija! Putovanje na koje jednom u životu morate krenuti

12. Italijanska hrana je mnogo više od pice i paste

"Dok Italija ima preukusne pice i testeninu, svi gradovi u Italiji imaju specijalitet koji vredi probati. Na primer, u Milanu možete da probate rižoto Milaneze, koji je jedinstven (i ukusan). Pored toga, kvalitet mesa, ribe i uopšte proizvoda je mnogo bolji u Italiji, tako da vam preporučujemo da iskoristite prednost i probate sve što možete"

13. Mnogi lokalci piju aperitiv između 18-18 i 30 časova i večeraju između 19 i 21 časova

"Kada je u pitanju vreme obroka, lokalno stanovništvo ima svoje jedinstvene rasporede. Ručak u Italiji je obično između 12 i 30 i 14 i 30, dok je večera obično između 19 i 21 sat. Pratite raspored meštana da biste imali najbolju hranu. Restorani koji imaju različite rasporede su obično turističke zamke, pa imajte to na umu"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: