Nedelja, 28.11.2021.

15:59

Alpske zemlje ipak otvaraju skijališta

Skijališta u Alpima će ove godine biti otvorena uprkos pandemiji koronavirusa, odlučile su alpske zemlje.

Izvor: Bizlife

Alpske zemlje ipak otvaraju skijališta
Foto: Fesus Robert/ Shutterstock

Italija ponovo otvara svoje staze za rekreativne skijaše nakon jedne izgubljene sezone i druge skraćene zbog pandemije.

U Italiji su otvorena dva skijališta, a ranije ovog meseca počelo je skijanje na glečeru, dok će skijaška sezona zvanično početi 4. decembra.

Za ulazak u zatvorene ski liftove neophodna je kovid propusnica, koju mogu dobiti svi koji su preboleli kovid, vakcinisali se ili imaju negativan test ne stariji od 24 sata.

Švajcarska će i ove godine, kao i prošle, otvoriti svoje staze za skijaše. Sezona je već počela u delovima Alpa koje je rano pokrio sneg, mada se popunjenost kapaciteta ne očekuje pre sredine decembra.

Restorani, koji su prošle godine bili zatvoreni zbog pandemije, sada rade, ali samo za goste sa kovid propusnicama. Za žičare nisu potrebne propusnice, ali je obaveno nošenje maski.

Švajcarci očekuju veliki broj stranih turista, kojih je pre godinu dana bilo manje zbog testiranja i karantina. Turističke zvaničnike brine nagli porast zaraženih koronavirusom poslednjih nedelja i strahuju od odgovora vlade koji bi mogao negativno da se odrazi na zimsku turističku sezonu u švajcarskim Alpima.

Francuska ima u planu da ove godine otvori 250 svojih skijališta, a najveće Val Torens već od 20. novembra prima ljubitelje zimskih sportova.

U odmaralištima i ski liftovima su obavezne maske za starije od 11 godina, kao i držanje socijalne distance.

Francusko udruženje skijaških centara saopštilo je da ako nacionalna stopa incidencije kovida bude veća od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika, biće uvedene kovid propusnice za starije od 12 godina.

Austrija, u kojoj je na snazi lokdaun, ipak će dozvoliti skijanje vakcinisanima i onima koji su nedavno preboleli kovid-19, jer se skijanje računa kao fizička vežba na otvorenom. Restorani i hoteli su zatvoreni za turiste.

Austrijski skijaški centar Išgl, koji je bio zatvoren u jeku epidemije u februaru i martu prošle godine, planira da otvori sezonu 3. decembra.

Većina drugih ski centara i dalje se premišlja da li je vredno otvaranja tokom karantina koji će, kako se očekuje, biti na snazi do 13. decembra.

Skijaški centri u Nemačkoj planiraju da se otvore, ali uz stroge mere skijaši će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test, i da nose maske u liftovima, saopštila je najveća nemačka i evropska automobilska asocijacija – klub, ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) koja redovno prenosi informacije važne za turiste.

Bavarska, u kojoj se nalazi većina skijaških centara, ima stroža pravila, samo vakcinisanima ili oporavljenima će biti dozvoljen pristup, ali će dodatno morati da pokažu negativan test.

Takvu odluku je kritikovalo nemačko udruženje operatera ski liftova VDS, koje kaže da većina nema dovoljno osoblja koje bi kontrolisalo potvrde na žičarama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

11 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: