Ponedeljak, 02.04.2018.

23:34

Ove popularne sobne biljke i te kako su opasne za kućne ljubimce

Osim što daju poseban šmek svakom prostoru, sobne biljke pročišćavaju vazduh i smanjuju nivo stresa i napetosti.

Izvor: tportal.hr

Ove popularne sobne biljke i te kako su opasne za kućne ljubimce
Foto: Thinkstock

Ako ste u potrazi za idealnim zelenilom koje će ukrasiti vaš dom, potrebno je razmišljati van estetskih okvira.

Prema pisanju medijske kompanije Brit+Co, brojne biljke koje se često viđaju na društvenim mrežama mogu da budu izuzetno opasne po zdravlje kućnih ljubimaca.

Spatifilum (Spathiphyllum)

Foto: Thinkstock
Ova popularna zimzelena biljka s belim cvetovima možda je lepa, ali je za mačke i pse vrlo opasna. Pokušaj žvakanja njenih listova kod kućnih ljubimaca može da prouzrokuje povraćanje i poteškoće s gutanjem, piše Tportal.

Lirasti fikus/fikus lira (Ficus lyrata)

Foto: Thinkstock
Ova sobna biljka, koja se često može videti na Instagram i Pinterest fotografijama enterijera, nije nimalo mudar odabir za vlasnike kućnih ljubimaca. Iako nema smrtonosno dejstvo na pse i mačke, ozbiljno nadražuje usta i sluzokožu.

Kolokazija (Colocasia esculenta)

Foto: Thinkstock
Tropska biljka kolokazija, poznata i pod imenom slonovo uvo, prema rečima stručnjaka, može da dovede do oticanja usta, povraćanja i dijareje kod kućnih ljubimaca.

Eukaliptus (Eucalyptus gunny)

Foto: Thinkstock
Uprkos umirujućem mirisu i lepim listovima, eukaliptus kod kućnih ljubimaca može da izazove depresiju, malaksalost i salivaciju.

Elastični fikus (Ficus elastica)

Foto: Thinkstock
Popularna sobna biljka, koju karakteriše voštani izgled lišća, može da izazove kožne iritacije kod ljudi, i prouzrokuje bolesti sistema za varenje kod kućnih ljubimaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: