Kultura

Sreda, 05.05.2010.

06:32

Preminuo Predrag Ivanović

Legendarni srpski džez muzičar Predrag Ivanović preminuo je u utorak u Beogradu u 80. godini života.

Izvor: B92

Default images

Predrag Ivanović rođen je 1930. godine u Beogradu, svirao je trubu i klavir, bio je poznat i kao kompozitor i kao osnivač "Vokalnog kvarteta Predraga Ivanovića". Od muzičkog obrazovanja diplomirao je aranžman na Berkliju.

"Vokalni kvartet Predraga Ivanovića" bio je bend koja je izvodio pop i džez muziku tokom kasnih pedesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, a činili su ga Predrag Ivanović, Aleksandra Ivanović, Mara Janković i Velimir Bata Senić. Njihova najpoznatija pesma - "Pod sjajem zvezda" - pojavila se na saundtreku za film iz 1960. godine "Ljubav i moda". Godine 1978. grupa je izdala istoimeni album za PGP RTB, koji predstavlja fuziju fanka, soula, džeza i popa, a na njemu su se našle nove pesme, ali i obrade stranih klasika.

Predrag Ivanović je za rubriku "Pop preporuke" našeg sajta preporučio svoju omiljenu knjigu, film, kao i muziku. Vladimir Skočajić je za web magazin POPBOKS prošle godine uradio jedan od poslednjih intervjua sa slavnim muzičarem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: