"Odbijanje vakcine opasno za decu"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeola) dovodi do autizma.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

09:47

Default images
Foto: Beta

On je najavio da će sazvati skupštinski odbor za zdravlje i porodicu da bi se raspravljalo o kampanji koja se vodi protiv obavezne vakcinacije dece tom vakcinom.

"Nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina dovodi do autizma. Čak je i predsednik SAD Barak Obama pozvao roditelje da vakcinišu decu", rekao je Lončar za list "Danas" i ocenio da se roditelji informišu iz krajnje nepouzdanih izvora i dovode svoju decu u opasnost.

On je upozorio da je negativna kampanja protiv ove vakcine dovela do epidemije malih boginja ne samo u svetu, već i u regionu i da sve veći broj roditelja, neutemeljeno, i dalje tvrdi da MMR može da dovede do autizma.

Ministar zdravlja je naglasio da je kampanja izuzetno jaka i da ima lobija u Srbiji koji bi želeli da promene postojeći zakon i da vakcinacija bude stvar izbora.

"Zato ćemo na Odbor pozvati sve koji imaju drugačije mišljenje. To je pravo mesto za argumentovano i činjenično iznošenje stavova, a ne putem društvenih mreža", rekao je Lončar i dodao da će na skupštinskom odboru biti prisutni stručnjaci, ali da će biti pozvani i svi oni koji imaju drugačije mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: