Zukorlić: Aćif-efendija naš heroj

Bošnjaci su jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku niti bilo koju srodnu ideologiju. Aćif-efendija je naš heroj, rekao je muftija Zukorlić.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

00:30

Default images

"On je organizovao odbranu ovog grada od četnika i da nije bilo te odbrane, Bošnjaka bi danas bilo kao u Priboju, Novoj Varoši i Pljevljima", istakao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Muamer Zukorlić na Festivalu islama, održanom povodom meseca posta Ramazana.

To dobro nikada nećemo zaboraviti i nećemo prihvatiti ni od koga da čini ono što su činili decenijama“, dodao je on.

Muftija je rekao da su Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku ideologiju. "Svaki pokušaj da se to Bošnjacima spočitava je izmišljotina i nije osnovano", rekao je muftija.

"Ako postoje neki elementi kolaboracije sa nemačkim okupatorom, svi znaju i prijatelji i neprijatelji da nije bilo nijednog elementa ideološke kolaboracije, već da se radilo o najnužnijem preživljavanju gde su se naši prvaci, na čelu sa Aćif-efendijom, borili svim mogućim sredstvima da ovaj narod sačuvaju. Oni koji se odriču Aćif-efendije, oni sa nama nemaju ništa. Oni su se odrekli naše vere, naše kulture, nacije i tradicije", naglasio je muftija Zukorlić i pozvao Srbe i sve druge narode na Balkanu da zajednički grade sadašnjost i budućnost, jer „mesta ima dovoljno, ali sreću i budućnost možemo graditi samo ukoliko se međusobno poštujemo“.

"Nama Bošnjacima se osporava i država i teritorija i vera i kultura i nacija. Za naše razumevanje istorije, za našu tradiciju, za naše vrednosti i naš nacionalni identitet nećemo pitati nikoga, niti ćemo ikoga pitati da li nas priznaje ili ne priznaje", poručio je muftija Zukorlić sa novopazarskog gradskog trga i podvukao da ko Bošnjacima priznaje naciju, jezik i kulturu, biće mu priznato, a „ako nam ne priznaje sve to, ne priznajemo mu ništa“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: