Sreda, 27.11.2002.

09:07

Poslanici "Povratka" ne učestvuju u zasedanju Skupštine

Izvor: B92

Default images

Srpski poslanici ni u sredu nisu učestvovali u radu kosovskog parlamenta, a koalicija "Povratak" još nije donela odluku kada bi mogla da prekine bojkot rada Skupštine. Prema rečima šefa Poslaničkog kluba "Povratka" Rada Trajković, to što OEBS prati rad Skupštine za tu koaliciju nema značaja, jer ne postoje mehanizmi zaštite. Ona je podsetila na "govor mržnje predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija i povećan broj oružanih napada na Srbe posle 7. novembra, kada je ta koalicija napustila Parlament". Srpski poslanici su evidentno diskriminisani i insistiraju na mehanizmima zaštite u Parlamentu, rekla je Rada Trajković. "Taj govor mržnje koji se izražava u Parlamentu i koji se prenosi na celu teritoriju Kosova i Metohije ima za posledicu pojačano nasilje nad našom zajednicom. To govori da se nasilje jako proširilo i da mi kao odgovorni ljudi zaista u ovom momentu, još bez garancija ne možemo da uđemo u Parlament. Ukoliko Štajneru bude stalo da mi budemo u Parlamentu, utoliko će pre raditi na mehanizmima naše zaštite u Parlamentu i na mogućnosti da kroz Parlament ostvarujemo projekte u cilju zaštite srpske zajednice", rekla je Rada Trajković.

U Kosovskoj Mitorivici je boravio šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, javlja za Radio B92 Mirjana Milutinović. Čović je rekao da su uspostavljanje UNMIK-administracije u severnom delu Kosovske Mitrovice uskladili i dogovorili Beograd i UNMIK, a da su o planu bili obavešteni predsednik severne opštine Kosovske Mitrovice, predsednik izvršnog odbora opštine i zaposleni u toj ustanovi. On je rekao da će se tim dogovorom doći do pravih struktura lokalne samouprave i da će biti smanjena mogućnost neorganizovanosti i odsustva vladavine prava. "Ono što je jako važno je da ingerencije južne nad severnom K. Mitrovicom neće biti, s tim što mi K. Mitrovicu gledamo kao jedinstven grad", rekao je Čović. On je kao sledeći korak, koji je takođe dogovoren sa UNMIK, najavio uvođenje kosovske policijske službe na severu Kosova i Metohije. "Nadam se da ćemo uskoro dobiti predstavnike srpske nacionalne zajednice koji će s pripadnicima međunarodne policije vršiti policijsku službu na severu Kosova i Metohije", rekao je Čović. On je najavio da se mogu očekivati i prevremeni lokalni izbori, ali nije precizirao kada.

Predsednik doskorašnje srpske opštine K. Mitrovice Nikola Radović rekao je da dosadašnja lokalna vlast podržava dogovor o formiranju opštinske administracije UNMIK u severnom delu Kosovske Mitrovice i da je to, po njemu, privremeno rešenje. "Konačno rešenje će biti na opšte zadovoljstvo našeg naroda koji živi u severnoj Kosovskoj Mitrovici", rekao je Radović. UNMIK će, prema njegovim rečima, primiti novih 70 radnika, a bivši radnici opštine imaće prioritet u zapošljavanju, dok će preostali broj službenika koji su radili u severnoj opštini Kosovska Mitrovica biti upošljeni u nekim drugim organizacijama.

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momčilo Trajković optužio je šefa Koordinacionog centra za Kosovo Nebojšu Čovića da je "doveo u ćorsokak" politiku zvaničnog Beograda prema Kosovu. Ocenjujući da je Čovićeva politika pre politika neke uske grupe, nego državna, Trajković je pozvao parlamente Srbije i Jugoslavije da se pozabave pitanjem Kosova.

O poštovanju ljudskih prava u srpskim enklavama na Kosovu s Radom Trajković i vladikom raško-prizrenskim Artemijem razgovarao je ombudsman Kosova Marek Antoni Novicki. Kako je saopšteno iz kancelarije ombudsmana, Novicki je razgovarao i s komandantom KFOR, generalom Fabiom Minijem, o slučajevima pritvaranja građana u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca i o mogućnostima prave odbrane pritvorenih osoba, piše u saopštenju. Ombudsman se interesovao za stav KFOR u vezi s nadoknadom štete na imanjima građana nanete tokom vojnih operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: