Utorak, 01.03.2011.

18:16

Dečak-magnet iz Vlasotinca

Sedmogodišnji Bogdan Ivković iz Vlasotinca ima neverovatnu sposobnost da na svoje telo, poput magneta, može da privuče i zalepi bilo koji predmet.

Izvor: B92

Deèak-magnet iz Vlasotinca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Pera Kojot

pre 8 godina

A ne, ovo se nemoze dokazati na ETF... Jel tamo mere neke naucne stvari, a ovo su neke sile o kojima nauka nista nezna. Ove sile lece, i nije magnetno polje, zato nece moci da dokazu nista. Hvala AV za ovo dete.

Robert

pre 13 godina

Posto je magnet u pitanju koji moze da drzi tiganj od 1,5 kg onda nek pokusa to da uradi sa majicom jer majica ne moze da prigusi magnetno polje tako jakog magneta. A katodni monitor u njegovoj blizini na kojoj se nalazi na videu dok igra igricu, bi usled toliko jakog magnetizma pomesao boje i pojavilebi se fleke.

Dawngreeter

pre 13 godina

Vau, koji dragulj istrazivackog novinarstva. Potpuno sam oduvan objektivnim pristupom temi.

Ajde lepo stavite malo sapunice ili ulja na maloga pa da vidimo dal' se lepi nesto za njega. I prestanite da reklamirate nadrilekare.

Vlasotidnce1

pre 13 godina

narode, svako od vas ovde izlaze svoje misljenje,ili citira nekog,sto sam primetio! Ja sam licno bio tu kada su malog prvi put snimali. . . Kazete ,"masna" koza. . . E,onda mi objasnite silu koju osecam na rukama kad priblizim kasiku ka grudnom kosu decaka?? Znate kao kad stavite magnet blizu nekog metalnog predmeta,i u ruci osecate da se privlace... Naucnici tvrde da je obmana,jer to potkopava teoriju na kojoj se zasniva njihovo znanje. . . Postoje mnogo neotkrivenih stvari za kojih ljudski um nije ni svestan da postoje.

Dusan

pre 13 godina

Ko sto neko rece, sad ce uvek biti red reumaticnih praznoglavih osoba ispred vrata ove porodice. Neko ce ostaviti sto g kafe, neko kilo jabuka a naci ce se i oni koji ce ostaviti i nesto para. Jedino mi nije jasno sto b92 ovo objavljuje kao vest umesto da se bavi, u ovom slucaju, ociglednom zloupotrebom deteta

Saedi Folluf

pre 13 godina

Nivo neznanja, neobrazovanosti i misticizma je dostigao zabrinjavajuce razmere u Srbiji. Deco, ako boga znate, vratite se u skole, dok nije prekasno!

Aleksandar

pre 13 godina

Hvala B92 i pojedinim komentatorima sto mi ulepsaste dan ovom vescu koja kao da je pobegla iz Treceg Oka, odnosno naklapanjima pojedinaca o fizici i ako nisu ni prosli pored Fizickog fakulteta, a kamo li nesto naucili o istoj.

Porodici 'vunderkida' savetujem da se obrate Dzejmsu Rendelu i 'lako' zarade milion dolarjeva. Pre toga neka se zapitaju kako to da kompjuteri crkavaju oko klinca, a kamera snima bez problema?

Ilija

pre 13 godina

Decko magnet zato sto se lepe stvari na njega ali da je zaista magnet u pitanju porcelan bi spao, nesto drugo je tu u pitanju... telekineza, kontrola.....

o cemu vi pisete

pre 13 godina

Evo malo objasnjenje, za one koji ne veruju u baba roge, magije, vracare i ostala pisanja treceg oka.
http://news.discovery.com/human/magnetic-boy-mystery-or-simple-physics-.html

Cubrilo

pre 13 godina

Pobogu ljudi, da li vi shvatate sta je ovo? CUDO, eto sta je. Sramota je da ovako nesto objavljujete u vestima kao 15. vest po redu, ovo je svetsko cudo (naravno, pozitivno, ne mislim da decka degradiram ni u kom slucaju), ali zivi u Srbiji tako da sanja o kompjuteru i internetu. BRUKO OD ZEMLJE!

Što se pravite pametni kad ne umete?!

pre 13 godina

"Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari."

Tako nešto kao što je "fizičko polje" ne postoji! Elektrmagnetno polje je, kao i elektromagneti talas, puki matematički pojam i njohovo postojanje je NEMOGUĆE DOKAZATI - ali kome pričati?!! Može da se dokaže da se uticaji kojima se pripisuju ta imena i ti matematički modeli pojavljuju i deluju onako kako se može predvideti tim modelima, ali POSTOJANJE elektromagnetnog talasa, pa i polja je NEMOGUĆE DOKAZATI, jer nisu ppodložni dokazivanju - jer su isfantazirani matematički pojmovi! Osim toga, ni jedno "polje", ni jedna sila nisu u svojoj osnovi fizički - to su samo podmetačine materijalističke pseudo-nauke. Lako je podmetnuti onima koji nisu naučili da misle.

Smetnje mogu da upadaju preko tog CRT monitora, ali mogu i preko kabla od tastaure i preko same tastature. Zanimljivo bi bilo videti da li bi smetalo laptopu, jer RF, recimo, ne upada preko laptopa - zato što je oklopljen. I niko nigde u članku nije aludirao na to da smetnje imaju veze sa tim što je kompjuter povezan na Internet - Internet je ime mreže i piše se VELIKIM slovom!

Nit' pismenosti, nit' zdravog razuma, nit' znaja o prirodi, a kamoli čiste nauke!

DiplomiraniDuduk

pre 13 godina

Locke je sve lepo rekao! Da li će se "dečak magnet" prijaviti i zaraditi MILION dolara? Naravno, ne! Lako obmanuti novinara željnog bilo kakve senzacije! Čik ti prevari stručnjake!

Samo bez pomodarstva!

pre 13 godina

Ako ste već nezaposleni i to vam nije način da dođete do novca, onda vam je to bar način da dođete do besplatne struje! Namotajte neki kalem, nađite način da se vrti oko Bogdana i eto vam struje! :))

Šalu na stranu, dete je u vrlo nezavidnoj poziciji. Teško da će imati normalno detinjstvo, pogotovo u ruralnoj sredini. Možda i nije tako loše što ne može da sedi za kompjuterom tako mali (da dame i gospodo - svi - iskompleksirani i isfrustrirani obezglavljeni roditelji: PREMALI!!!), ali sigurno će vremenom naučiti da kontroliše te snage.

Ono što je opasna stvar i što neuki ljudi, a takođe i oni koji su umislili da znaju tajne prirode time što su naučili nešto malo algebre, ne znaju - to je da elektricitet i magnetizam nisu prirodne sile! Iza tih sila stoje snage koje nisu učestvovale u stvaranju prirode - to su, tako reći, dekadentne snage u odnosu na prirodu i životne procese. ŽIVOTNE PROCESE! Zato je dobro da roditelji ovo dete čuvaju od forsiranja u tom smeru, dok ne nauči da kontroliše te snage sopstvenom svešću i sopstvenim voljnim impulsima. Do tad će steći i veću svest, pa će možda i znati da li mu je to dar ili prokletstvo. Moguće je i jedno i drugo - nemajte NIKAKVU dilemu oko ovoga.

To što te snage deluju na epilepsiju govori o tome šta stoji iza te bolesti - govorim o samoj bolesti, ne o njegovoj majci kao osobi. I to nikako ne znači da je dobro bolesnu osobu stavljati pod uticaj tih snaga. To za početak govori tek da te snage imaju uticaj na ono - na snage, takođe - što je u osnovi bolesti. Slične snage se prepoznaju, uklapaju - jel' tako?!

Jelena

pre 13 godina

"Svojom energijom Bogdan je pomogao komšiji koji boluje od reume, a svoju majku leči od epilepsije."
Kako mozete da navedete ovu neverovatnu tvrdnju kao cinjenicu, bez ikakve provere, dokaza, razmisljanja?

Zdrav Razum

pre 13 godina

Dete nije ni "magnet" ni "čudo" - samo ima glatku kožu koja se, prirodno, lepi za druge glatke površine. Kada bi se koža posula talkom (puderom) ništa se ne bi lepilo za nju. Novinari nanose veliku štetu detetu a roditelji bi mogli gorko da zažale što im to dozvoljavaju.

viva fizika

pre 13 godina

Ostavite dete na miru vidite da je lep zdrav i prav dečko.

"Magnetizma" što se tiče skroz ste pobrkali lončiće. Dečko se malo više znoji i zato je njegova koža malo više "lepljiva". Da ne bude preganjanja evo vam jednostavnog ogleda (tako se to radi u nauci): dobro napuderišite dečaka na mestu gde se "lepe" predmeti i onda će šarolija nestati. Samo da novi članak ne bude pod naslovom "Puderom protiv magnetizma".

Neka je dečko živ i zdrav a roditelji i novinar, 'sedi 1' iz fizike. Ili još bolje, nazad u školu, na čas o elektricitetu i magnetizmu.

MUKNAVI

pre 13 godina

Neka se njegova svojstva dokazu i pokazu na ETF-u.Bez toga to je cista prevara,zloupotreba deteta, zbog zarade od bolesnih koji ce ostavljati novac,bez i da im to traze kako kazu njegovi roditelji.Ajde,ponudite roditeljima da ga odvedete u laboratoriju i neka merenja i profesori ,imenom i prezimenom,potvrde da je to dete hodajuci magnet.Ceo tok analize njega snimajte kamerama sa svih strana pa da poverujemo.

Dragan

pre 13 godina

Glupost. Tj prevara. Potrazite malo po netu za slicne primere.

Cak i da je mali novi 'Magneto' ne bi mogao da privlaci porcenal i staklo.

U svakom slucaju ako hocete da proveriti njegov magnetizam okacite mu kompas oko vrata pa vidite gde pokazuje, a ako zelite da vidite kako to stvarno radi samo mu namazite grudi talkom pa onda vidite dal' ce uspeti da privuce stvari.
U svakom slucaju strasno neozbiljno od televizije kao sto je B92, ajde sto neki novinar nalupa gluposti o temama vezanim za visoku tehnologiju ali ovo je smesno. Svako sa elementarnim znanjem fizike iz osnovne skole treba da razume sta je to magnetizam.

No1KnowMe

pre 13 godina

Poručujem novinaru koji je ovo napisao: "Njegovu energiju ne može da podnese jedino njegov stari računar koji se kvari..." i "Njegov san je da ima internet i laptop kome to neće smetati."

Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari.

Inače deluje mi ko simpatičan dečko. Ali mi je na neki način žao njega, već su sve medijske kuće iz regiona pisale o njemu, sad neće moći da se otarasi starih baba, koje će, siguran sam, dolaziti svaki dan kod njega da ih leči od i onoga od šta jesu i od onoga od šta nisu bolesne.

Locke

pre 13 godina

Evo da pomognem ovoj nezaposlenoj porodici, na adresi http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html mogu saznati kako da vrlo lako zarade milion dolara, demonstrirajuci ovaj paranormalni fenomen panelu strucnjaka.

Jelena

pre 13 godina

"Svojom energijom Bogdan je pomogao komšiji koji boluje od reume, a svoju majku leči od epilepsije."
Kako mozete da navedete ovu neverovatnu tvrdnju kao cinjenicu, bez ikakve provere, dokaza, razmisljanja?

viva fizika

pre 13 godina

Ostavite dete na miru vidite da je lep zdrav i prav dečko.

"Magnetizma" što se tiče skroz ste pobrkali lončiće. Dečko se malo više znoji i zato je njegova koža malo više "lepljiva". Da ne bude preganjanja evo vam jednostavnog ogleda (tako se to radi u nauci): dobro napuderišite dečaka na mestu gde se "lepe" predmeti i onda će šarolija nestati. Samo da novi članak ne bude pod naslovom "Puderom protiv magnetizma".

Neka je dečko živ i zdrav a roditelji i novinar, 'sedi 1' iz fizike. Ili još bolje, nazad u školu, na čas o elektricitetu i magnetizmu.

Zdrav Razum

pre 13 godina

Dete nije ni "magnet" ni "čudo" - samo ima glatku kožu koja se, prirodno, lepi za druge glatke površine. Kada bi se koža posula talkom (puderom) ništa se ne bi lepilo za nju. Novinari nanose veliku štetu detetu a roditelji bi mogli gorko da zažale što im to dozvoljavaju.

Locke

pre 13 godina

Evo da pomognem ovoj nezaposlenoj porodici, na adresi http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html mogu saznati kako da vrlo lako zarade milion dolara, demonstrirajuci ovaj paranormalni fenomen panelu strucnjaka.

MUKNAVI

pre 13 godina

Neka se njegova svojstva dokazu i pokazu na ETF-u.Bez toga to je cista prevara,zloupotreba deteta, zbog zarade od bolesnih koji ce ostavljati novac,bez i da im to traze kako kazu njegovi roditelji.Ajde,ponudite roditeljima da ga odvedete u laboratoriju i neka merenja i profesori ,imenom i prezimenom,potvrde da je to dete hodajuci magnet.Ceo tok analize njega snimajte kamerama sa svih strana pa da poverujemo.

Dragan

pre 13 godina

Glupost. Tj prevara. Potrazite malo po netu za slicne primere.

Cak i da je mali novi 'Magneto' ne bi mogao da privlaci porcenal i staklo.

U svakom slucaju ako hocete da proveriti njegov magnetizam okacite mu kompas oko vrata pa vidite gde pokazuje, a ako zelite da vidite kako to stvarno radi samo mu namazite grudi talkom pa onda vidite dal' ce uspeti da privuce stvari.
U svakom slucaju strasno neozbiljno od televizije kao sto je B92, ajde sto neki novinar nalupa gluposti o temama vezanim za visoku tehnologiju ali ovo je smesno. Svako sa elementarnim znanjem fizike iz osnovne skole treba da razume sta je to magnetizam.

Aleksandar

pre 13 godina

Hvala B92 i pojedinim komentatorima sto mi ulepsaste dan ovom vescu koja kao da je pobegla iz Treceg Oka, odnosno naklapanjima pojedinaca o fizici i ako nisu ni prosli pored Fizickog fakulteta, a kamo li nesto naucili o istoj.

Porodici 'vunderkida' savetujem da se obrate Dzejmsu Rendelu i 'lako' zarade milion dolarjeva. Pre toga neka se zapitaju kako to da kompjuteri crkavaju oko klinca, a kamera snima bez problema?

Saedi Folluf

pre 13 godina

Nivo neznanja, neobrazovanosti i misticizma je dostigao zabrinjavajuce razmere u Srbiji. Deco, ako boga znate, vratite se u skole, dok nije prekasno!

Dusan

pre 13 godina

Ko sto neko rece, sad ce uvek biti red reumaticnih praznoglavih osoba ispred vrata ove porodice. Neko ce ostaviti sto g kafe, neko kilo jabuka a naci ce se i oni koji ce ostaviti i nesto para. Jedino mi nije jasno sto b92 ovo objavljuje kao vest umesto da se bavi, u ovom slucaju, ociglednom zloupotrebom deteta

DiplomiraniDuduk

pre 13 godina

Locke je sve lepo rekao! Da li će se "dečak magnet" prijaviti i zaraditi MILION dolara? Naravno, ne! Lako obmanuti novinara željnog bilo kakve senzacije! Čik ti prevari stručnjake!

o cemu vi pisete

pre 13 godina

Evo malo objasnjenje, za one koji ne veruju u baba roge, magije, vracare i ostala pisanja treceg oka.
http://news.discovery.com/human/magnetic-boy-mystery-or-simple-physics-.html

No1KnowMe

pre 13 godina

Poručujem novinaru koji je ovo napisao: "Njegovu energiju ne može da podnese jedino njegov stari računar koji se kvari..." i "Njegov san je da ima internet i laptop kome to neće smetati."

Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari.

Inače deluje mi ko simpatičan dečko. Ali mi je na neki način žao njega, već su sve medijske kuće iz regiona pisale o njemu, sad neće moći da se otarasi starih baba, koje će, siguran sam, dolaziti svaki dan kod njega da ih leči od i onoga od šta jesu i od onoga od šta nisu bolesne.

Cubrilo

pre 13 godina

Pobogu ljudi, da li vi shvatate sta je ovo? CUDO, eto sta je. Sramota je da ovako nesto objavljujete u vestima kao 15. vest po redu, ovo je svetsko cudo (naravno, pozitivno, ne mislim da decka degradiram ni u kom slucaju), ali zivi u Srbiji tako da sanja o kompjuteru i internetu. BRUKO OD ZEMLJE!

Što se pravite pametni kad ne umete?!

pre 13 godina

"Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari."

Tako nešto kao što je "fizičko polje" ne postoji! Elektrmagnetno polje je, kao i elektromagneti talas, puki matematički pojam i njohovo postojanje je NEMOGUĆE DOKAZATI - ali kome pričati?!! Može da se dokaže da se uticaji kojima se pripisuju ta imena i ti matematički modeli pojavljuju i deluju onako kako se može predvideti tim modelima, ali POSTOJANJE elektromagnetnog talasa, pa i polja je NEMOGUĆE DOKAZATI, jer nisu ppodložni dokazivanju - jer su isfantazirani matematički pojmovi! Osim toga, ni jedno "polje", ni jedna sila nisu u svojoj osnovi fizički - to su samo podmetačine materijalističke pseudo-nauke. Lako je podmetnuti onima koji nisu naučili da misle.

Smetnje mogu da upadaju preko tog CRT monitora, ali mogu i preko kabla od tastaure i preko same tastature. Zanimljivo bi bilo videti da li bi smetalo laptopu, jer RF, recimo, ne upada preko laptopa - zato što je oklopljen. I niko nigde u članku nije aludirao na to da smetnje imaju veze sa tim što je kompjuter povezan na Internet - Internet je ime mreže i piše se VELIKIM slovom!

Nit' pismenosti, nit' zdravog razuma, nit' znaja o prirodi, a kamoli čiste nauke!

Ilija

pre 13 godina

Decko magnet zato sto se lepe stvari na njega ali da je zaista magnet u pitanju porcelan bi spao, nesto drugo je tu u pitanju... telekineza, kontrola.....

Samo bez pomodarstva!

pre 13 godina

Ako ste već nezaposleni i to vam nije način da dođete do novca, onda vam je to bar način da dođete do besplatne struje! Namotajte neki kalem, nađite način da se vrti oko Bogdana i eto vam struje! :))

Šalu na stranu, dete je u vrlo nezavidnoj poziciji. Teško da će imati normalno detinjstvo, pogotovo u ruralnoj sredini. Možda i nije tako loše što ne može da sedi za kompjuterom tako mali (da dame i gospodo - svi - iskompleksirani i isfrustrirani obezglavljeni roditelji: PREMALI!!!), ali sigurno će vremenom naučiti da kontroliše te snage.

Ono što je opasna stvar i što neuki ljudi, a takođe i oni koji su umislili da znaju tajne prirode time što su naučili nešto malo algebre, ne znaju - to je da elektricitet i magnetizam nisu prirodne sile! Iza tih sila stoje snage koje nisu učestvovale u stvaranju prirode - to su, tako reći, dekadentne snage u odnosu na prirodu i životne procese. ŽIVOTNE PROCESE! Zato je dobro da roditelji ovo dete čuvaju od forsiranja u tom smeru, dok ne nauči da kontroliše te snage sopstvenom svešću i sopstvenim voljnim impulsima. Do tad će steći i veću svest, pa će možda i znati da li mu je to dar ili prokletstvo. Moguće je i jedno i drugo - nemajte NIKAKVU dilemu oko ovoga.

To što te snage deluju na epilepsiju govori o tome šta stoji iza te bolesti - govorim o samoj bolesti, ne o njegovoj majci kao osobi. I to nikako ne znači da je dobro bolesnu osobu stavljati pod uticaj tih snaga. To za početak govori tek da te snage imaju uticaj na ono - na snage, takođe - što je u osnovi bolesti. Slične snage se prepoznaju, uklapaju - jel' tako?!

Vlasotidnce1

pre 13 godina

narode, svako od vas ovde izlaze svoje misljenje,ili citira nekog,sto sam primetio! Ja sam licno bio tu kada su malog prvi put snimali. . . Kazete ,"masna" koza. . . E,onda mi objasnite silu koju osecam na rukama kad priblizim kasiku ka grudnom kosu decaka?? Znate kao kad stavite magnet blizu nekog metalnog predmeta,i u ruci osecate da se privlace... Naucnici tvrde da je obmana,jer to potkopava teoriju na kojoj se zasniva njihovo znanje. . . Postoje mnogo neotkrivenih stvari za kojih ljudski um nije ni svestan da postoje.

Dawngreeter

pre 13 godina

Vau, koji dragulj istrazivackog novinarstva. Potpuno sam oduvan objektivnim pristupom temi.

Ajde lepo stavite malo sapunice ili ulja na maloga pa da vidimo dal' se lepi nesto za njega. I prestanite da reklamirate nadrilekare.

Robert

pre 13 godina

Posto je magnet u pitanju koji moze da drzi tiganj od 1,5 kg onda nek pokusa to da uradi sa majicom jer majica ne moze da prigusi magnetno polje tako jakog magneta. A katodni monitor u njegovoj blizini na kojoj se nalazi na videu dok igra igricu, bi usled toliko jakog magnetizma pomesao boje i pojavilebi se fleke.

Pera Kojot

pre 8 godina

A ne, ovo se nemoze dokazati na ETF... Jel tamo mere neke naucne stvari, a ovo su neke sile o kojima nauka nista nezna. Ove sile lece, i nije magnetno polje, zato nece moci da dokazu nista. Hvala AV za ovo dete.

Što se pravite pametni kad ne umete?!

pre 13 godina

"Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari."

Tako nešto kao što je "fizičko polje" ne postoji! Elektrmagnetno polje je, kao i elektromagneti talas, puki matematički pojam i njohovo postojanje je NEMOGUĆE DOKAZATI - ali kome pričati?!! Može da se dokaže da se uticaji kojima se pripisuju ta imena i ti matematički modeli pojavljuju i deluju onako kako se može predvideti tim modelima, ali POSTOJANJE elektromagnetnog talasa, pa i polja je NEMOGUĆE DOKAZATI, jer nisu ppodložni dokazivanju - jer su isfantazirani matematički pojmovi! Osim toga, ni jedno "polje", ni jedna sila nisu u svojoj osnovi fizički - to su samo podmetačine materijalističke pseudo-nauke. Lako je podmetnuti onima koji nisu naučili da misle.

Smetnje mogu da upadaju preko tog CRT monitora, ali mogu i preko kabla od tastaure i preko same tastature. Zanimljivo bi bilo videti da li bi smetalo laptopu, jer RF, recimo, ne upada preko laptopa - zato što je oklopljen. I niko nigde u članku nije aludirao na to da smetnje imaju veze sa tim što je kompjuter povezan na Internet - Internet je ime mreže i piše se VELIKIM slovom!

Nit' pismenosti, nit' zdravog razuma, nit' znaja o prirodi, a kamoli čiste nauke!

Cubrilo

pre 13 godina

Pobogu ljudi, da li vi shvatate sta je ovo? CUDO, eto sta je. Sramota je da ovako nesto objavljujete u vestima kao 15. vest po redu, ovo je svetsko cudo (naravno, pozitivno, ne mislim da decka degradiram ni u kom slucaju), ali zivi u Srbiji tako da sanja o kompjuteru i internetu. BRUKO OD ZEMLJE!

Samo bez pomodarstva!

pre 13 godina

Ako ste već nezaposleni i to vam nije način da dođete do novca, onda vam je to bar način da dođete do besplatne struje! Namotajte neki kalem, nađite način da se vrti oko Bogdana i eto vam struje! :))

Šalu na stranu, dete je u vrlo nezavidnoj poziciji. Teško da će imati normalno detinjstvo, pogotovo u ruralnoj sredini. Možda i nije tako loše što ne može da sedi za kompjuterom tako mali (da dame i gospodo - svi - iskompleksirani i isfrustrirani obezglavljeni roditelji: PREMALI!!!), ali sigurno će vremenom naučiti da kontroliše te snage.

Ono što je opasna stvar i što neuki ljudi, a takođe i oni koji su umislili da znaju tajne prirode time što su naučili nešto malo algebre, ne znaju - to je da elektricitet i magnetizam nisu prirodne sile! Iza tih sila stoje snage koje nisu učestvovale u stvaranju prirode - to su, tako reći, dekadentne snage u odnosu na prirodu i životne procese. ŽIVOTNE PROCESE! Zato je dobro da roditelji ovo dete čuvaju od forsiranja u tom smeru, dok ne nauči da kontroliše te snage sopstvenom svešću i sopstvenim voljnim impulsima. Do tad će steći i veću svest, pa će možda i znati da li mu je to dar ili prokletstvo. Moguće je i jedno i drugo - nemajte NIKAKVU dilemu oko ovoga.

To što te snage deluju na epilepsiju govori o tome šta stoji iza te bolesti - govorim o samoj bolesti, ne o njegovoj majci kao osobi. I to nikako ne znači da je dobro bolesnu osobu stavljati pod uticaj tih snaga. To za početak govori tek da te snage imaju uticaj na ono - na snage, takođe - što je u osnovi bolesti. Slične snage se prepoznaju, uklapaju - jel' tako?!

Ilija

pre 13 godina

Decko magnet zato sto se lepe stvari na njega ali da je zaista magnet u pitanju porcelan bi spao, nesto drugo je tu u pitanju... telekineza, kontrola.....

No1KnowMe

pre 13 godina

Poručujem novinaru koji je ovo napisao: "Njegovu energiju ne može da podnese jedino njegov stari računar koji se kvari..." i "Njegov san je da ima internet i laptop kome to neće smetati."

Ne smeta kompjuteru fizičko polje koje se formira oko dečaka, nego monitoru sa katodnom cevi. A to da li je kompjuter povezan na internet ili ne, ne menja stvari.

Inače deluje mi ko simpatičan dečko. Ali mi je na neki način žao njega, već su sve medijske kuće iz regiona pisale o njemu, sad neće moći da se otarasi starih baba, koje će, siguran sam, dolaziti svaki dan kod njega da ih leči od i onoga od šta jesu i od onoga od šta nisu bolesne.

Dragan

pre 13 godina

Glupost. Tj prevara. Potrazite malo po netu za slicne primere.

Cak i da je mali novi 'Magneto' ne bi mogao da privlaci porcenal i staklo.

U svakom slucaju ako hocete da proveriti njegov magnetizam okacite mu kompas oko vrata pa vidite gde pokazuje, a ako zelite da vidite kako to stvarno radi samo mu namazite grudi talkom pa onda vidite dal' ce uspeti da privuce stvari.
U svakom slucaju strasno neozbiljno od televizije kao sto je B92, ajde sto neki novinar nalupa gluposti o temama vezanim za visoku tehnologiju ali ovo je smesno. Svako sa elementarnim znanjem fizike iz osnovne skole treba da razume sta je to magnetizam.

Zdrav Razum

pre 13 godina

Dete nije ni "magnet" ni "čudo" - samo ima glatku kožu koja se, prirodno, lepi za druge glatke površine. Kada bi se koža posula talkom (puderom) ništa se ne bi lepilo za nju. Novinari nanose veliku štetu detetu a roditelji bi mogli gorko da zažale što im to dozvoljavaju.

DiplomiraniDuduk

pre 13 godina

Locke je sve lepo rekao! Da li će se "dečak magnet" prijaviti i zaraditi MILION dolara? Naravno, ne! Lako obmanuti novinara željnog bilo kakve senzacije! Čik ti prevari stručnjake!

Jelena

pre 13 godina

"Svojom energijom Bogdan je pomogao komšiji koji boluje od reume, a svoju majku leči od epilepsije."
Kako mozete da navedete ovu neverovatnu tvrdnju kao cinjenicu, bez ikakve provere, dokaza, razmisljanja?

viva fizika

pre 13 godina

Ostavite dete na miru vidite da je lep zdrav i prav dečko.

"Magnetizma" što se tiče skroz ste pobrkali lončiće. Dečko se malo više znoji i zato je njegova koža malo više "lepljiva". Da ne bude preganjanja evo vam jednostavnog ogleda (tako se to radi u nauci): dobro napuderišite dečaka na mestu gde se "lepe" predmeti i onda će šarolija nestati. Samo da novi članak ne bude pod naslovom "Puderom protiv magnetizma".

Neka je dečko živ i zdrav a roditelji i novinar, 'sedi 1' iz fizike. Ili još bolje, nazad u školu, na čas o elektricitetu i magnetizmu.

Saedi Folluf

pre 13 godina

Nivo neznanja, neobrazovanosti i misticizma je dostigao zabrinjavajuce razmere u Srbiji. Deco, ako boga znate, vratite se u skole, dok nije prekasno!

Dusan

pre 13 godina

Ko sto neko rece, sad ce uvek biti red reumaticnih praznoglavih osoba ispred vrata ove porodice. Neko ce ostaviti sto g kafe, neko kilo jabuka a naci ce se i oni koji ce ostaviti i nesto para. Jedino mi nije jasno sto b92 ovo objavljuje kao vest umesto da se bavi, u ovom slucaju, ociglednom zloupotrebom deteta

Aleksandar

pre 13 godina

Hvala B92 i pojedinim komentatorima sto mi ulepsaste dan ovom vescu koja kao da je pobegla iz Treceg Oka, odnosno naklapanjima pojedinaca o fizici i ako nisu ni prosli pored Fizickog fakulteta, a kamo li nesto naucili o istoj.

Porodici 'vunderkida' savetujem da se obrate Dzejmsu Rendelu i 'lako' zarade milion dolarjeva. Pre toga neka se zapitaju kako to da kompjuteri crkavaju oko klinca, a kamera snima bez problema?

Vlasotidnce1

pre 13 godina

narode, svako od vas ovde izlaze svoje misljenje,ili citira nekog,sto sam primetio! Ja sam licno bio tu kada su malog prvi put snimali. . . Kazete ,"masna" koza. . . E,onda mi objasnite silu koju osecam na rukama kad priblizim kasiku ka grudnom kosu decaka?? Znate kao kad stavite magnet blizu nekog metalnog predmeta,i u ruci osecate da se privlace... Naucnici tvrde da je obmana,jer to potkopava teoriju na kojoj se zasniva njihovo znanje. . . Postoje mnogo neotkrivenih stvari za kojih ljudski um nije ni svestan da postoje.

MUKNAVI

pre 13 godina

Neka se njegova svojstva dokazu i pokazu na ETF-u.Bez toga to je cista prevara,zloupotreba deteta, zbog zarade od bolesnih koji ce ostavljati novac,bez i da im to traze kako kazu njegovi roditelji.Ajde,ponudite roditeljima da ga odvedete u laboratoriju i neka merenja i profesori ,imenom i prezimenom,potvrde da je to dete hodajuci magnet.Ceo tok analize njega snimajte kamerama sa svih strana pa da poverujemo.

Locke

pre 13 godina

Evo da pomognem ovoj nezaposlenoj porodici, na adresi http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html mogu saznati kako da vrlo lako zarade milion dolara, demonstrirajuci ovaj paranormalni fenomen panelu strucnjaka.

o cemu vi pisete

pre 13 godina

Evo malo objasnjenje, za one koji ne veruju u baba roge, magije, vracare i ostala pisanja treceg oka.
http://news.discovery.com/human/magnetic-boy-mystery-or-simple-physics-.html

Robert

pre 13 godina

Posto je magnet u pitanju koji moze da drzi tiganj od 1,5 kg onda nek pokusa to da uradi sa majicom jer majica ne moze da prigusi magnetno polje tako jakog magneta. A katodni monitor u njegovoj blizini na kojoj se nalazi na videu dok igra igricu, bi usled toliko jakog magnetizma pomesao boje i pojavilebi se fleke.

Dawngreeter

pre 13 godina

Vau, koji dragulj istrazivackog novinarstva. Potpuno sam oduvan objektivnim pristupom temi.

Ajde lepo stavite malo sapunice ili ulja na maloga pa da vidimo dal' se lepi nesto za njega. I prestanite da reklamirate nadrilekare.

Pera Kojot

pre 8 godina

A ne, ovo se nemoze dokazati na ETF... Jel tamo mere neke naucne stvari, a ovo su neke sile o kojima nauka nista nezna. Ove sile lece, i nije magnetno polje, zato nece moci da dokazu nista. Hvala AV za ovo dete.