Radnici beže zbog ogromnih kirija

Visoke stanarine u većim nemačkim gradovima otežavaju potragu kompanija za kvalifikovanom radnom snagom, pokazalo je istraživanje revizorske kuće PWC.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

14:31

Radnici beže zbog ogromnih kirija
Ilustracija: Shutterstock/andriano.cz

Mnogi smatraju visoke stanarine ključnom manom života u velikom gradu, koja je trećinu ispitanika podstakla na razmišljanje o novom poslu. Neki su ga već promenili, utvrdili su autori istraživanja.

"Zato poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalifikovanu radnu snagu", zaključili su. Istraživanje je pokazalo i da radnici od poslodavaca očekuju i veliku finansijsku pomoć s visokim troškovima stanovanja.

Za potrebe studije PWC je prošle jeseni anketirao 4.200 zaposlenih u Nemačkoj starosti od 18 do 65 godina u 12 velikih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, Minhen, Esen, Lajpcig i Hanover. Studija je reprezentativna, tvrde autori, prenosi Poslovni dnevnik.

Velikoj većini ljudi se život u velikom gradu sviđa zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, ali gotovo dve trećine ispitanika je nezadovoljno stanarinama, troškovima vlasništva nekretnine i brojem stanova dostupnih za najam.

Posebno je teška situacija na tržištu stambenog prostora u Štutgartu i Mihenu, pokazalo je istraživanje.

Neki radnici nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Njih 11 odsto već je promenilo posao zbog visokih kirija. U starosnoj grupi od 18 do 34 godine broj se penje na 17 posto.

Spremnost na promenu posla posebno je velika u Berlinu, gde je zbog visokih stanarina novi posao potražilo 19 posto radnika, a njih 36 posto razmišlja o toj opciji. Postotak je veći samo u Štutgartu, gde je njihov udeo dostigao 38 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: