Svet

Ponedeljak, 26.02.2024.

11:40

Evrozona dobija još jednu članicu

Bugarska ima realne šanse da se pridruži Evrozoni 2025. jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo.

Izvor: EurActiv

Evrozona dobija još jednu članicu
EPA/ARNE DEDERT

To je rekao ministar finansija Asen Vasilev posle neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedelje.

"Pratimo plan za evro", rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke (ECB), predsednikom Evrogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

"Sve prognoze – i Evropske komisije i ECB pokazuju da će poslednji kriterijum koji nismo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine", dodao je Vasilev, a preneo medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, pridruživanje Evrozoni zahteva stabilno političko okruženje i regularnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija – Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB – trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB), prenosi Euractiv.

"Celi zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju evra, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom", prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

"Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju eura neophodna je politička stabilnost", rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosečnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Pre mesec dana, Denkov je nagovestio da Bugarska možda neće ući u Evrozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko meseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: