Diže se "novi Dubai" VIDEO

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te severnoafričke države.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

11:11

Diže se
Kairo. Ilustracija: Profimedia

Fond za bogatstvo Abu Dabija ADQ saopštio je da će voditi konzorcijum koji planira da uloži 35 milijardi dolara, piše Blumberg.

Egipatski premijer Mustafa Madbuli opisao je plan razvoja Ras El-Hekma, područja oko 350 kilometara severozapadno od Kaira, kao najveći posao u istoriji njegove zemlje. ADQ je rekao da očekuje da će privući preko 150 milijardi dolara ulaganja za projekat.

Madbuli je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora.

UAE će takođe pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj centralnoj banci za finansiranje poduhvata, rekao je.

Strane obveznice Egipta porasle su nakon te vesti, a vladine dolarske novčanice skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u decenijama i moglo bi mu pomoći u sprovođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022.

Egipat bi trebao da dobije 35 odsto profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodni aerodrom na tom području. Projekat će uključivati ​​finansijsku i poslovnu četvrt za privlačenje međunarodnih kompanija, kao i škole, bolnice, univerzitete kao i marinu za jahte i kruzere, rekao je premijer. Egipat očekuje da će privući 8 miliona dodatnih turista nakon završetka grada, rekao je.

"Ovaj dogovor će biti početak ispravljanja kursa egipatske ekonomije", rekao je Madbuli, takođe ga nazvavši "porukom poverenja" iz UAE.

Egipat bi mogao da dobije više sredstava. Takođe se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao da dovede druge partnere i poveća njegov trenutni paket pomoći od 3 milijarde dolara, od kojeg je mali deo raspodeljen, na više od 10 milijardi dolara.

MMF je odložio dve revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje fleksibilnog kursa.

Pakt će, razume se, produbiti veze između Egipta i UAE. Ova energetski bogata zalivska zemlja ključna je potpora predsedniku Abdel-Fatahu El-Sisiju.

"Veličina ulaganja daleko je veća od onoga što smo očekivali", rekao je Faruk Susa, ekonomista u Goldman Sachs Group Inc.

Poslednji talas finansiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata započeo je 2022. s pologom od 5 milijardi dolara u egipatskoj centralnoj banci, a ADQ je platio oko 2 milijarde dolara u poslovima koji su uključivali kupovinu oko 18% najvećeg uvrštenog zajmodavca te afričke države, Commercial International Bank.

Prošle godine je ADQ potrošio 800 miliona dolara na manjinske udele u Egyptian Ethylene and Derivatives Co., naftnoj kompaniji Egyptian Drilling Co. i egipatskom Linear Alkyl Benzene, petrohemijskom proizvođaču.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je 30% udela u najvećoj egipatskoj duvanskoj kompaniji za 625 miliona dolara, dok su Egipat i zalivska zemlja u septembru potpisali sporazum o zameni lokalne valute vredan oko 1,4 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: