Svet

Subota, 14.09.2019.

14:46

Šta sve ima u pivu: Od 2022. na ambalaži će biti istaknuti svi sastojci

Udruženje pivara EU potpisalo je memorandum prema kom će do 2022. na pivskoj ambalaži obavezno biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrednost.

Izvor: Investitor.me

Šta sve ima u pivu: Od 2022. na ambalaži će biti istaknuti svi sastojci
Foto: Epa/WILL OLIVER

Ovu akciju, dogovorenu u saradnji s Evropskom komisijom, u junu ove godine prihvatila je Glavna skupština udruženja Brewers of Europe, a Memorandum o razumevanju u četvrtak je u Briselu potpisalo 37 potpisnika, uključujući 25 nacionalnih udruženja pivara.

Svrha ovog memoranduma je da kompanije preuzmu javnu odgovornost kad je reč o isticanju sastojaka i energetske vrednosti na etiketama svojih proizvoda, dok trgovačka društva podržavaju te napore, prenisi portal Investitor.me.

Memorandum je otvoren za kompanije i udruženja iz svih sektora alkoholnih pića, pod uslovom da ga se potpisnici odgovorno pridržavaju.

Ideja ove akcije je da potrošači uvek imaju na uvidu razumljive, prepoznatljive, uporedive i tačne informacije na nalepnicama svih alkoholnih pića, navodi se u saopštenju o potpisivanju Memoranduma.

Na evropskom nivou i u potpunom skladu s Uredbom (EU) 1169/20111 Evropskog parlamenta i Veća o informisanju potrošača o hrani, pivari su u poslednje četiri godine na svojim proizvodima dobrovoljno navodili sastojke i energetsku vrednost.

Kao što je to prikazano u izveštaju o sprovođenju, u zemljama EU ostvarili su znatan napredak u boljem informisanju potrošača, pri čemu 60 odsto piva već ima izraženu etiketu kalorijske vrednosti, a 80 odsto njih nosi popis sastojaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: