Svet

Ponedeljak, 11.03.2013.

14:49

Rusija: Srpske jabuke sa pesticidom

U Rusiji je otkriveno da oko 60 tona jabuka iz Srbije sadrži previsok novo pesticida.

Izvor: Beta

Default images

To je utvrđeno proverom tri uvozna kontingenta od početka ove godine, rečeno je danas agenciji Beta u službi za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Roseljhoznadzor.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je prošle nedelje na jednom savetovanju o ruskoj poljoprivredi izjavio da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni, ni po kvalitetu, i kao primer naveo i Srbiju.

"Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje, zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije", rekao je Medvedev, a prenele su ruske državne televizije.

Kako je saopštila Uprava Roseljhoznadzora za Kalušku oblast, u februaru je otkriveno 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, najveći deo iz Poljske i Srbije.

U saopstenju na sajtu te uprave, navodi se da su preduzete organizacione mere kako se ne bi dozvolio uvoz opasnih proizvoda na teritoriju Rusije.

U Agenciji za kontrolu poljoprivrednih prozivoda su naveli da je 2009. godine potpisan memorandum o bezbednosti prozivoda koji se uvoze iz Srbije u Rusiju.

U okviru te saradnje, kako se navodi, te 2009. godine je tokom provere otkriveno devet pošiljki uvezenih jabuka, ukupne količine 145 tona, sa nedozvoljenom količinom pesticida.

Tokom 2010. godine je metodom slučajnog uzorka otkriveno 107 pošiljki sa oko dve tone opasnih jabuka, a 2011. godine četiri pošiljke od ukupno 77 tona.

Tokom prošle godine dogodio se "skok", rekli su u Agenciji i naveli da je otkriveno 19 pošiljki od oko 400 tona štetnih jabuka. U Agenciji su, medjutim naveli da je tokom prošle godine u Rusiju stiglo oko 14.000 tona jabuka sa visokim sadržajem pesticida, te da tih 400 tona "nije tako strašna cifra".

Roseljhoznadzor je naveo da je njegov zadatak samo fitosanitarna kontrola proizvoda koji stižu u Rusiju, a da odluku o tome šta će dalje biti sa tim proizvodima donosi Agencija za epidemiološko-sanitarnu kontrolu, Rosepidemnadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: