Svet zapravo muči nestašica kadrova

Poslodavci širom sveta suočavaju se ove godine s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

10:08

Default images
Foto: Thinkstock

Čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Prema istraživanju koje je uradila agencija za privremeno zapošljavanje Menpauer (Manpower), s najtežom "nestašicom talenata" suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Velikoj Britaniji i Irskoj, navodi se u studiji.

Kako prenosi francuski list Figaro, najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste pomanjkanje tehničke kompetentnosti, daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u Menpaueru.

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja. Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Menpauer grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem reše organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: