Lukašenko:Ko ne radi, plaća 300 EUR

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko uveo je “porez na nezaposlenost“ u iznosu od 300 evra za svakoga ko je nezaposlen duže od šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

10:50

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kako bi svoje ljude motivisao da što pre nađu posao, Lukašenko je potpisao ukaz o "sprečavanju socijalne zavisnosti", piše Moscow Times.

Cilj ukaza je da podstakne ljude da se uključe u radne aktivnosti i da na taj način učestvuju u finansiranju državnih rashoda.

Dokument propisuje da građani, strani državljani i osobe bez državljanstva sa stalnim boravkom u toj zemlji, koji ne učestvuju u finansiranju javne potrošnje ili u njenom finansiranju učestvuju manje od 183 kalendarskih dana tokom obračunskog poreskog perioda (fiskalne godine) u obavezi su da plate izrečenu sumu.

Uvodeći “porez na nezaposlenost“, Lukašenko vraća termin „socijalnog parazitizma“ iz socijalizma, a sve u cilju kažnjavanja onih koji namerno ne žele da rade.

Ovog poreza su oslobođeni mlađi od 18 godina, a takođe su oslobođeni i radno nesposobni građani, invalidi, mlađi od 18 godina, žene preko 55 i muškarci preko 60 godina.

Protivnici ovakve odluke skupljaju potpise, smatrajući da država treba da im obezbedi uslove da rade a ne da ih tera na prinudni rad koji kako smatraju, može da naredi jedino sud.

Belorusija se borila da pronađe dovoljno radnika kako bi popunila radna mesta. A koliki je problem imala sa manjkom zaposlenih, pokazuje i činjenica da su 2012. godine uveli meru u nekim sektorima, gde se ne dozvoljava radniku da napusti svoje radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: