Ako je po ovome, zona evra boluje

Zajmovi koje su banke odobrile privatnom sektoru evrozone, pokazatelj zdravlja ekonomije, ponovo su smanjeni u avgustu, saopštila je Evropska centralna banke.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

11:54

Default images

Obim kredita odobrenih privatnim kompanijama i domaćinstvima smanjen je prošlog meseca 1,5 odsto na godišnjem nivou, što je nešto bolji rezultat u odnosu na julski pad kreditiranja od 1,6 odsto, navodi ECB, a prenosi agencija Frans pres.

Duga i teška finansijska kriza u 18 zemalja koje kao valutu koriste evro dovela je do pada kreditiranja, a time i do slabljenja privredne aktivnosti u monetarnoj uniji.

Ukupan obim novca u opticaju je prošlog meseca porastao dva odsto na godišnjem niovu, u odnosu na rast od 1,8 odsto iz jula. ECB obim novca u opricaju smatra pouzdanim pokazateljem buduće inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: