Nema pomoći za sve ruske kompanije

Rusija neće moći da pruži pomoć svim državnim kompanijama koje imaju problema zbog sankcija budući da već ima značajna odvajanja na ime socijalne potrošnje

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

10:27

Default images

Snažan zagovornik liberalnih reformi i fiskalne strogoće, bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin je redak predstavnik ruske elite koji se usuđuje da kritikuje poteze zvanične Moskve u svetlu krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

Kudrin navodi da će ruska privreda ove godine po svoj prilici stagnirati, a možda čak i potonuti, uz negativan rast i u 2015, dosta ispod vladine prognoze rasta od 0,5 odsto za 2014. i jedan odsto za 2015.

Uz usporavanje ekonomije i rast socijalne potrošnje, vlada ne može da pomogne svim kompanijama koje su već podnele zahteve za finansiranje nakon što su EU i SAD uvele sankcije Moskvi. "Kompanije se okreću vladi, ali vladina podrška je ograničena zbog velikih odvajanja na socijalnu potrošnju", navodi Kudrin.

Brojne državne i privatne firme obratile su se vladi za pomoć, a samo državni naftni gigant Rosnjeft zatražio je 40 milijardi dolara.

Kudrin je pozdravio plan ruske vlade da se okrene istoku, ali i upozorio da će za potpuno razvijanje novih trgovinskih veza biti potrebno 20 godina i da se Rusija, sve dok traju sukobi na istoku Ukrajine, suočava sa teškom investicionom klimom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: