EU pre dve godine ukinula roming: Rezultati iznenađujući, cene snižene

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

15:07

EU pre dve godine ukinula roming: Rezultati iznenađujući, cene snižene
Foto: Depositphotos, Wavebreakmedia, 103291324

U analizi se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju s godinom pre uvođenja pristupa "u romingu kao kod kuće".

Upotreba podataka u romingu unutar EU i Evropskog ekonomskog prostora dostigla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u leto 2018. godine, sa 12 puta većim korišćenjem mobilnih podataka u inostranstvu. Tokom tog perioda količina telefonskih poziva u romingu bila je gotovo trostruko veća.

"Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše", navodi se u izveštaju.

Postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno, domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: