Ovo su novi aduti ruske vojske: "Kosar", "Atlet", dron-sova... FOTO

Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2019" koji se po peti put održava u Rusiji, predstavljno je mnogo noviteta.

Svet

Izvor: B92, Sputnik

Sreda, 26.06.2019.

19:20

Ovo su novi aduti ruske vojske:
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Na forumu su učešće uzele sve vojne firme, a prisutne su delegacije iz čak 120 zemalja. Među novitetima su dron "Korsar", unapređeni sistemi "Pancir" i oklopno vozilo "Atlet". Tehnopolis "Era" iznenadio je posetioce sajma "Armija 2019" bespilotnom letelicom u obliku polarne sove.

Veliki broj noviteta je baziran na visokoj tehnologiji, a izgleda da će dronovi i bespilotne letelice biti nezamenjiv deo svake vojske.

Najnovija bespilotna letelica "Korsar" ove godine će proći državna testiranja. On može da leti na visini od čak 5.000 metara, a može da ponese 40 kilograma tereta. Tehničke mogućnosti kompleksa će omogućiti da se vodi vazdušno izviđanje u svim vremenski uslovima i da se obrađuju velike količine informacija.

Pored "Korsara", na forumu se može videti i novo višenamensko oklopno vozilo pod radnim imenom "Atlet", koji je u medijima poznat pod imenom "Tigar 2".

Rusija je predstavila i modifikaciju protivavionskog sistema "Pancir".

Ipak, najneobičniji izgled ima dron-sova. Ova letelica ima autonomiju leta od 40 minuta i dolet od 20 kilometara. Uređaj je napravljen za visokoprecizno određenje koordinata kopnenih objekata izviđanja, i to korišćenjem integrisane metode merenja razdaljine laserskim daljinomerom i indikatorom meta, kao i globalnim navigacionim sistemom GLONASS - navodi se u prezentaciji.

Predstavljen je najnoviji pištolj "Udav", koji je razvio Centralni naučno-istraživački institut precizne industrije. Pištolj će u ruskoj vojsci biti zamena legendarnom "Makarovu PM", a prema procenama, on može da konkuriše proizvodima svetski poznatih zapadnih proizvođača. "Udav" je razvijen po nalogu ruskog Ministarstva odbrane.

Više ne prodaju oružje za dolare

Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Rusija je prekinula upotrebu dolara i SVIFT-a prilikom realizacije ugovora o isporukama naoružanja, saopštio je direktor koncerna "Rosoboroneksport" Aleksandar Mihejev.

"Izvršili smo oštru restrukturizaciju sistema plaćanja. Mi smo prešli na nacionalne valute, napustili smo SVIFT i dolar", rekao je Mihejev novinarima u okviru foruma "Armija 2019".

Po njegovim rečima, Rusija je 2019. godine isporučila oružje u vrednosti od 6 milijardi dolara. Istovremeno, ona je potpisala ugovore u vrednosti od 7 milijardi dolara. Ovaj pokazatelj nije loš, kako ističe, "uzimajući u obzir probleme sa sankcijama".
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: