Rusi i Arapi menjaju svet - ugovor bez presedana

Rusija, zajedno sa članicama Organizacije zemalja izvoznica naft (OPEC) radi na novom sporazumu koji bi i u narednim decenijama održao cene nafte.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

11:54

Rusi i Arapi menjaju svet - ugovor bez presedana
Foto: Thinkstock

Sudijski princ Mohamed bin Salaman Al Saud izjavio je da njegovo Kraljevstvo i Moskva razmatraju da li će produžiti sporazum koji su prethodno dogovorili zbog niskih cena nafte, a očekuje se da će naredni važiti čak 10 do 20 godina.

Novi ugovor, koji bi trajao jednu deceniju, bio bi bez presedana.

Aranžman o kome se pregovara svake godine, može se produžiti do dve decenije, a kako je istakao prestolonaslednik, još će se razgovarati o usaglašavanjem stavova.

Ovaj sporazum je smanjio proizvodnju nafte, što je dovelo do povećanja cena, koje su u 2016. godini pale na najniži nivo - na 30 dolara za barel.

Sporazum je omogućio Rusiji da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku.

Rusija, koja je najveći svetski proizvođač nafte, nije članica OPEK-a, saveza koji čine zemlj proizvođači nafte kao što su Venecuela, Irak, Iran i Angola. Međutim, Rusija se uključuje u pregovore kada smatra da bi to moglo da bude korisno i neophodno.

U Sjedinjenim Američkim Državama se proizvodi najmanje 10 miliona barela nafte dnevno, pa se manje oslanjaju na uvoz nego u prethodnim godinama. Ipak, Amerikancima i dalje treba oko 8 miliona barela dnevno za uvoz, a neki uprvo dolaze iz Saudijske Arabije.

Zbog svega navedenog, dugoročni sporazum između Saudijske Arabije i Rusije znatno bi mogao da utiče na cene i u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: