Samsung jači od skandala, skok 150 odsto

Južnokorejski Samsung (Samsung Electronics Co.) saopštio je da je u trećem tromesečju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

14:58

Samsung jači od skandala, skok 150 odsto
Foto: Thinkstock

To dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Samsung je najavio nov sastav rukovodstva i nove kapitalne investicione planove, preneo je Asošijetid pres.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u klaud računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svetskom proizvođaču pametnih telefona, da zabeleži rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja.

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu dolara) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi dolara).

Dok globalni tehnološki giganti poput Amazona, Gugla (Google), Majkrosofta (Microsoft), Fejsbuka (Facebook) i Epla (Apple) šire svoje centre za podatke i investiraju u nove tehnologije u automobilima, veštačku inteligenciju i klaud računarstvo, Samsungovo odeljenje za poluprovodnike beleži odlične rezultate - ostvarilo je 10 hiljada milijardi vona (8,9 milijardi dolara) operativnog profita što je 70 odsto ukupnog operativnog profita kompanije.

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona (41,1 milijardi dolara) u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova.

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i veštačkom inteligencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: