Hrvati u šoku: I Kinezi imaju veću platu

Kina je po visini plata dostigla i prestigla pojedine delove Evrope.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

12:20

Hrvati u šoku: I Kinezi imaju veću platu
Foto: Thinkstock

Medijan plaće u Šangaju (1.135 dolara), Pekingu (983 dolara) i Šenženu (938 dolara) veći je nego u najnovijoj članici Evropske unije Hrvatskoj, u kojoj medijan neto plate iznosi 887 američkih dolara, piše magazin Forbs.

Medijan plate u Šangaju veći je nego u dvema najnovijim članicama evrozone: Litvaniji (956 dolara) i Letonija (1.005 dolara), dok je u Estoniji koja je u evrozonu ušla 2011. medijan plate 1.256 američkih dolara.

U poslednjih 10 godina mnogi brojni radnici iz istočne Evrope pojavili su se na tržištu Evropske unije.

S druge strane, Kina je 2002. postigla veći stepen integracije u globalno tržište rada pristupanjem Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Sve to dovelo je do stagnacije plata za niže kvalificikovane i fabričke radnike.

"Utjecaj globalizacije i ulazak Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju 2002. značajno je povećao ponudu na tržištu rada", kaže Neil MacKinnon, ekonomist VTB Capitala.

Povećana ponuda kineske radne snage i dotok jeftine robe iz Kine na svetsko tržište bili su pozitivni za potrošače, ali je prisililo istočnoevropske proizvođače da se bore s tom konkurencijom, odnosno da budu jeftiniji od Kineza.

S obzirom na to da Kina, na neki način, postavlja standarde plata za proizvodne radnike, a u budućnosti i za plate u logističkim delatnostima vezanim za e-trgovinu, istočnoevropske zemlje mogu se jedino nadati da će se rast plata u toj najmnogoljudnijoj zemlji sveta nastaviti.

Kineski udeo u svetskoj trgovini popeo se od 1990. kada je iznosio samo 2 odsto, na čak 15 odsto. Istovremeno, od 1990. istočnoevropske zemlje izašle su iz uticaja Rusije i pomakle se ka zapadu. Pre pada komunizma te su zemlje bile u manjoj ili većoj izolaciji. Radna snaga bila je relativno dobro edukovana, ali dotok kapitala i upravljanje bilo je ograničeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: