Budi se rival TPP-a, Istok hoće svoj pakt

Pregovarači iz 16 azijskih zemalja sastaju se ove nedelje u japanskom lučkom gradu Kobe kako bi razgovarali o regionalnom trgovinskom paktu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

11:08

Budi se rival TPP-a, Istok hoće svoj pakt
Foto: Thinkstock

Taj sporazum se doživljava kao rival sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji je nedavno odbacio američki predsednik Donald Tramp.

Kina nije deo TPP-a, ali igra vodeću ulogu u sporazumu Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) o kome će se od danas do petka voditi pregovori, prenosi agencija AP.

Među zemljama pregovaračima o RCEP su i neke od najsiromašnijih azijskih zemalja, kao što su Laos i Mjanmar, ali i neke od najbogatijih iz tog regiona. Međutim, postizanje konsenzusa oko carina, trgovine uslugama i restrikcija na investicije u ključnim industrijskim granama, pokazalo se teškim od otpočinjanja pregovora 2013. godine.

Osim Japana i Kine, članice RCEP-a su Australija, Brunej, Kambodža, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Laos, Malezija, Mjanmar, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Nakon što je preuzeo predsednički mandat, Tramp se povukao iz TPP-a, koji sada obuhvata 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda, podseća AP, navodeći da SAD nisu deo inicijative RCEP.

Japanski premijer Šinzo Abe i drugi lideri iz zemalja članica TPP-a nadaju se da će ubediti Trampa da odustane od odbacivanja trgovinskog pakta, koji je bio u samom centru ekonomske politike prethodne administracije SAD za azijski region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: