Samo on može da zameni London, ali nije u Evropi

Ako britanski razvod s EU našteti londonskoj bankarskoj industriji, najviše koristi moglo bi da ima finansijsko tržište Njujorka, piše Blumberg.

Svet

Izvor: B92, Telegram

Sreda, 19.10.2016.

12:40

Samo on može da zameni London, ali nije u Evropi
(Foto: Thinkstock.com)

Očekuje se da bi zbog Bregzita mnoge evropske banke mogle da napuste London, a upravo se najveći američki grad, više od 5.600 kilometara udaljen od Londona, nameće kao njihovo buduće odredište.

Za razliku od Pariza, Frankfurta i drugih evropskih finansijskih centara, Njujork ima širinu tržišta, stručnjake i regulacione pogodnosti kojima može parirati Londonu. Kontinentalna Evropa trebalo bi da privuče nešto londonskog tržišta, ali veći deo bi trebalo preseliti preko bare.

"Ne postoji mesto u EU koje ima potrebnu regulatornu infrastrukturu da zauzme dosadašnju ulogu Londona. Jedini grad na svetu koji to može je Njujork, izjavio je Džon Nelson iz osiguravajuće kuće Lojd.

Preseljenje već počelo

Kako piše Blumberg, jedna velika banka s Vol strita već je počela sa preseljenjem dela ljudi iz Londona, otkrio je radnik koji je želeo da ostane anoniman jer je, kako kaže, plan još privatan.

Njujork bi mogao da privuče poslovne subjekte koji su London koristili kao središte za spekulisanje o valutama, obveznicama i ekonomskim trendovima u svetu. Šefovi banaka navodno su izgubili veru da će premijerka Tereza Mej nakon Bregzita uspeti da postigne dogovor koji će britanskim kompanijama omogućiti da i dalje slobodno prodaju dobra i usluge na prostoru EU.

Samo Njujork može da zameni London

Problem sa kojim se londonski finansijeri susreću kod planiranja preseljenja je da drugi evropski finansijski centri jednostavno nemaju prednosti Londona. Nedostaje im nekretnina i potrebne infrastrukture, a zaostaju i kvalitetom života.

London je ove godine zauzeo prvo mesto na lestvici finansijskih središta prema privlačnosti zaposlenima u sektoru. Njujork je bio drugi, dok su najveća finansijska središta u kontinentalnoj Evropi, Frankfurt i Pariz, zauzeli 19. i 29. mesto.

Ako finansijska industrija odluči da London zameni nekim drugim mestom u EU, verovatno bi se morali fragmentirati, što bi bio poseban problem američkim bankama, koje su poslednjih 20 godine sve evropske poslove centralizovale na jednom mestu. U Velikoj Britaniji su 87% svih zaposlenih američkih banaka u EU.

Potpuni prelazak ipak nije moguć

Potpuni prelazak londonskog finansijskog sektora van Evrope ipak neće biti moguć. Banke moraju da ostanu u evropskom ekonomskom prostoru kako bi mogle da prodaju dobra i usluge na evropskom tržištu.

Prepreka potpunom preseljenju je i vremenska razlika. Kada se evropska tržišta otvore, u Njujorku je tri sata noću, a kada se njujorška berza zatvori, u Londonu je devet uveče. Važan faktor je i kultura poslovanja. Stranoj banci moglo bi biti teško da ubedi lokalna preduzeća da razume njihovo poslovanje bolje od domaćih konkurenata.

Međutim, bez obzira na jasne prepreka preseljenju, prilično je izvesno da će Bregzit i posledično slabljenje Londona kao finansijskog centra ozbiljno naštetiti evropskom finansijskom tržištu.

"Nije sigurno da će, ako se budu selile, banke preseliti u druge evropske gradove. Njujork je puno veće središte od Pariza. Ako se to dogodi, celoj će Evropi biti gore. U interesu obeju strana u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU je da se to izbegne", izjavio je analitičar magazina "Open Jurop".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: