Dolar iznad svih, preti senzacionalnim rastom

Dolar je na pragu da dostigne najviši nivo za 13 godina u odnosu na korpu valuta, a evro pod pritiskom zbog očekivanja da će ECB uvesti agresivnije olakšice.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

11:09

Default images
Foto: Thinkstock

Dolarski indeks je jutros iznosio 100,2 poena i približio se maksimumu od marta koji je iznosio 100,39 poena. Ukoliko se probije taj nivo postoji šansa da dostigne maksimum iz aprila 2003.

Indeks je, zaključno sa novembrom, porastao 3,4 procenta, što predstavlja drugi po visini skok u ovoj godini.

U odnosu na jen, dolar je ojačao iznad 123 jena, ali se ipak zadržao ispod novembarskog tromesečnog maksimuma od 123,77 jena.

Od ECB-a se očekuje uvođenje novih stimulativnih mera na sastanku u četvrtak. Za razliku od ECB-a, američka Uprava federalnih rezervi (Fed) ukazuje na veliku sklonost ka povećanju kamatnih stopa u decembru.

U svakom slučaju, dve različite monetarne politike utiču na pad evra u novembru u iznosu od četiri procenta, što je najgori rezultat u minulih osam meseci.

Evro je jutros iznosio 1,0569 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: