Bez reformi penzije bi ugrozile EU

Odustajanje od reformi penzionog sistema u nekim zemljama evrozone moglo bi da ugrozi produktivnost i stopu zaposlenosti, upozorila je Evropska centralna banka.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.06.2015.

15:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

To se, pre svega, odnosi na Italiju, Portugaliju i Španiju, gde bi očekivanja vezana za produktivnost i zaposlenost mogla da se pokažu kao suviše optimistična u svetlu rizika da bi dosad pokrenute reforme mogle biti poništene, prenosi agencija ANSA.

ECB navodi da je potrebno ojačati privredni rast u evrozoni, a analitičari predviđaju da će bruto domaći proizvod u zemljama monetarne unije iznositi 1,55 odsto ove godine, 1,9 odsto 2016. i 2,0 procenta 2017.

Neizvesnost u vezi sa Grčkom i osetljive geopolitičke prilike i dalje koče privredni oporavak i oštro je dovelo do povećanja razlike u kamatnim stopama na nemačke i obveznice drugih zemalja evrozone.

Razlika u prinosima na italijanske i španske obveznice u odnosu na nemačke, koje se uzimaju kao reper u evrozoni, porasla je 40 baznih poena, a na portugalske i nemačke 60 poena.

Prema prognozi ECB, inflacija će u evrozoni ove godine iznositi 0,3 odsto, iduće 1,5 odsto, a 2017. godine 1,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: