Srbija

Nedelja, 18.06.2017.

16:08

Da li će zaživeti socijalna penzija u Srbiji?

Kako pomoći starima koji iz raznih razloga nisu uspeli da ostvare penziju?

Izvor: B92

Da li će zaživeti socijalna penzija u Srbiji?
Foto: Thinkstock

Uvođenje socijalne penzije za starije od 65 godina koji nemaju ni dana staža ili ga imaju nedovoljno da ostvare penziju bilo je predviđeno strategijom o starenju pre više od decenije, ali nikad nije zaživelo.

Davno je napunio godine za penziju, ali Srboljub Cvetković iz Leskovca i sa 76 godina mora da radi.

Penziju nije stekao jer mu omladinske zadruge nisu uplaćivale staž a i za nekoliko godina staža koji je uplaćivan je izgubljena dokumentacija.

Da bi preživeo sakuplja sekundarne sirovine.

“Ne znam kako izlazim na kraj. Znači snalazim se, evo skupljam kartone taj reciklažni materijal da bi mogao da preživim. Međutim i to je malo...”, kaže Srboljub.

Srboljubov primer jedan je od skoro 200.000 onih koji nisu ostvarili penzije, a među kojima većinu čine žene. Nevladine organizacije koje se bave problemima starih ove ljude opisuju kao socijalno isključene iz društva.

“Tti ljudi žive u bedi jer oni ne mogu da jedu, manje od jednom 15 dnevno oni su u prilici da uzmu onaj mesni obrok ili čašu mleka da popiju pa kud ćete vi gore 6 11 osnovno na šta čovek ima pravo pa i čovek u starosti to je da ima pravo da u starosti to je da ima pravo da završi svoj život u dostojanstvu a miminum dostojanstva a minimum dostojanstva bi mu obezbedili ako mu damo da on ima kakav takav dinar da raspolaže njime, olakšali bi njegovu muku”, priča Nadežda Satarić, iz NVO Amity - snaga prijateljstva.

Socijalne penzije su moguće kod nas. Opcija je nekoliko, od podizanja porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenja garantovane penzije ili posebnog modela socijalne pomoći.

“Imajući u vidu budžetske mogućnosti verovatno je mi smatramo da je zapravo jedino realna da se modifikuje novčana socijalna pomoć i da se kroz to ostvaruje pravo na socijalnu penziju. Ima smisla da se malo da se iz ovog prvog modela da se malo dodatno pogledaju te porodične penzije jer one zapravo ne podležu one se ne podižu na nivo minimalne penzije”, kaže Gordana Matković Centar za socijalnu politiku i profesor FEFA

Procena stručnjaka je da će pitanje socijalnih penzija biti sve značajnije imajući u vidu da stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije, ali i zbog toga što je u poslednjih dvadesetak godina drastično povećan broj onih koji nemaju osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: