Srbija

Ponedeljak, 06.04.2015.

16:15

Sindikati ne daju Telekom Srbije

Telekom Srbija je jedna od najuspešnijih srpskih kompanija, čiju prodaju Vlada Srbije najavljuje za ovu godinu. Tome se, međutim, protive sindikati.

Izvor: B92

Default images
Foto: Freeimages

Telekom je četvrta najuspešnija firma u zemlji a prihod Telekom grupe iznosi 12 odsto prihoda budžeta države. I to su samo neki od razloga zasto ga ne treba prodavati, poručuju iz sindikata. Podsećaju i na primer Telekoma Hrvatske, koji je prodat Dojče telekomu.

"Više od 50 odsto ljudi je otpušteno i smanjen je broj radnika a i oni koji su ostali na poslu rade mnogo više i duže bez ikakvog plaćanja a umanjena su im sva prava", kaže Slavoljub Kandić iz Jedinstvene sindikalne organizacije Telekoma Srbije.

I dok sindikalci kažu da će se boriti da do prodaje ne dođe, ekonomski novinar Milan Ćulibrk smatra da bi kompanija sa boljim upravljanjem više i zarađivala.

"Telekom ima 10 puta više zaposlenih od bilo kog svog konkurenta a nisu mu ni profiti ni prihodi 10 puta veći a ni broj korisnika, a preko nje se finansiraju i Zvezda i Partizan iako smo čuli da se više neće finanasirati", kaže Ćulibrk.

Iz Telekoma, za sada, o prodaji ni reč.

Vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine je za 51 odsto vlasništva u Telekomu tražila milijardu i 400 miliona evra. Vlada Aleksandra Vučica pet godina kasnije kaže da od prodaje zlatne koke srpske privrede može da zaradi oko 2 milijarde.

Savetnik u prodaji biće francuski Lazard, u kojem je izvršni direktor nekadašnji ministar finansija i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

19 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: