Srbija

Sreda, 04.03.2015.

12:47

FAP: Obećano jedno, šta je ovo sad?

Radnici FAP-a organizovali su danas protest u minut do podne zbog toga što, kako navode, nisu ostvarena obećanja premijera o sudbini tog preduzeća.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug

"Nama je obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati minimum 600 radnika, a da će biti za radnike napravljen socijalni program koji neće biti gori od prethodnog“, kaže za B92 Miroslav Mršević iz sindikata radnika FAP Sloga.

Prema njegovim rečima, tender za kompaniju je već raspisan, a uslovi tendera podrazumevaju da se proda samo Pogon 1 u kome radi i najmanje radnika.

"U tom pogonu radi manji broj radnika, dok se Pogon 4 daje Opštini, a ostatak FAP-a koji broji 400 radnika nije obuhvaćen tenderom. To znači da će SISU - auto zaposliti po svom pismu o namerama, oko 70 radnika, a da će po nekom dogovoru s vladom zaposliti još do 200 radnika. Međutim, ne postoji ekonomska sposobnost SISU da zaposli broj radnika koji je nama obećan - a to je 600", kaže Mršević.

Radnici FAP-a žele ovim protestom da posete Vladu o 600 radnika koji stoje između obećanja i onoga što se sada dešava i apeluju da se putem socijalnog programa pomogne ljudima koji će zatvaranjem ovih pogona ostati bez posla.

Radnici takođe pozivaju premijera Srbije Aleksandra Vučića da ubrza i popravi tender ili da napravi paralelni tender kako bi se rešila sudbina FAP-a i njegovih radnika.

"Da nam je rečeno da FAP treba zatvoriti svi bi pisali socijalni program ali nama je obećano da će FAP raditi, da će zarađivati za Srbiju, a ne da mi budemo na teretu. Ogroman broj ljudi nema nikakvu garanciju svoje egzistenocje“, kaže Mršević.

Sindikat pozdravlja saradnju sa SISU autom, ali navode da se mora rešiti i ostatak radnih mesta u pribojskoj fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

A u Evropi – preokret: Rusija pretekla SAD

Evropski uvoz gasa iz Rusije u maju je prestigao isporuke iz SAD po prvi put u skoro dve godine, uprkos naporima EU da se odvikne od ruskih fosilnih goriva nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

13:54

24.6.2024.

1 d

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

9 h

Podeli: