Srbija

Sreda, 04.03.2015.

12:47

FAP: Obećano jedno, šta je ovo sad?

Radnici FAP-a organizovali su danas protest u minut do podne zbog toga što, kako navode, nisu ostvarena obećanja premijera o sudbini tog preduzeća.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug

"Nama je obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati minimum 600 radnika, a da će biti za radnike napravljen socijalni program koji neće biti gori od prethodnog“, kaže za B92 Miroslav Mršević iz sindikata radnika FAP Sloga.

Prema njegovim rečima, tender za kompaniju je već raspisan, a uslovi tendera podrazumevaju da se proda samo Pogon 1 u kome radi i najmanje radnika.

"U tom pogonu radi manji broj radnika, dok se Pogon 4 daje Opštini, a ostatak FAP-a koji broji 400 radnika nije obuhvaćen tenderom. To znači da će SISU - auto zaposliti po svom pismu o namerama, oko 70 radnika, a da će po nekom dogovoru s vladom zaposliti još do 200 radnika. Međutim, ne postoji ekonomska sposobnost SISU da zaposli broj radnika koji je nama obećan - a to je 600", kaže Mršević.

Radnici FAP-a žele ovim protestom da posete Vladu o 600 radnika koji stoje između obećanja i onoga što se sada dešava i apeluju da se putem socijalnog programa pomogne ljudima koji će zatvaranjem ovih pogona ostati bez posla.

Radnici takođe pozivaju premijera Srbije Aleksandra Vučića da ubrza i popravi tender ili da napravi paralelni tender kako bi se rešila sudbina FAP-a i njegovih radnika.

"Da nam je rečeno da FAP treba zatvoriti svi bi pisali socijalni program ali nama je obećano da će FAP raditi, da će zarađivati za Srbiju, a ne da mi budemo na teretu. Ogroman broj ljudi nema nikakvu garanciju svoje egzistenocje“, kaže Mršević.

Sindikat pozdravlja saradnju sa SISU autom, ali navode da se mora rešiti i ostatak radnih mesta u pribojskoj fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

16 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: