Srbija

Sreda, 10.12.2014.

09:35

"Samo za Železnice i BG na vodi"

Budžet Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije za 2015. biće za 10 milijardi dinara manji od ovogodišnjeg, kaže Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta

Default images

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je za Radioteleviziju Srbije rekla da će biti realizovani samo prioritetni projekti, među kojima je modernizacija Železnice.

Prema rebalansu državnog budžeta za 2014. za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namenjeno je ukupno 24,7 milijardi dinara, što znači da će budžet Ministarstva u 2015. biti za oko 40 odsto manji.

"Definisali smo prioritne projekte - za Železnicu to su projekti iz ruskog i češkog kredita, modernizacija, elektrifikacija pruga i novi vagoni, rekonstrukcija pruga Beograd-Budimpešta. Prioriti su i projekat Beograd na vodi i gradnja autoputa. Za sva drugo neće biti novca i čekaće 2016", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila i da komisija za izbog direktora Železnica Srbije završava razgovore sa kandididatima. "Železnice će dobiti novog direktora do kraja godine", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla Srbija mora da razmišlja o alternativnim pravcima snabdevanja gasom poput povezivanja gasovoda Niš-Dimitrovgrad sa Turskom.

"Skladište u Banatskom dvoru i postojeći pravac snabdevanja gasom mogu kratkoročno da obezbede stabilnost, mada ne 100 odsto. Mi treba da se ponašamo kao da Južnog toka neće biti i da za narednih 10 do 15 godina razmišljamo o alternativama u snabdevanju gasom", rekla je ona.

Mihajlović je rekla bi nakon izrade projektne dokumentacije, gasovod između Niša i Dimitrovgrada, kao interkonekcija ili dvosmerni gasovod koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, mogao da bude sagrađen za dve i po godine.

Oko deset odsto gasnih potreba Srbije zadovoljava domaća prozvodnja dok se ostatak gasa uvozi iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

20 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: