Srbija

Sreda, 12.02.2014.

16:42

Filaret obnavlja Pribojsku banju

U Pribojskoj Banji, nedaleko od Priboja, počela je rekonstrukcija nekadašnjeg Rehabilitacionog centra, a vrednost radova je oko 1,4 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Rehabilitacioni centar i 35 hektara zemljišta pripali su nedavno, po Zakonu o restituciji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Kako bi pomogla rekonstrukciju RH centra opština Priboj je od Mileševske eparhije kupila 1,1 hektar zemljišta. Tim novcem, a radi se o pola miliona evra, finansiramo deo radova. Prikupljanje sredstava za kompletnu rekonstrukciju je u toku i očekujemo da će i nadležna ministarstva i druge državne institucije priskočiti u pomoć, jer se radi o važnom projektu za razvoj ovog dela Srbije", rekao je episkop mileševski Filaret na konfernciji za novinare.

Kada, kako je najavljeno polovinom juna, budu završeni radovi, Pribojska Banja će raspolagati sa 130 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

U drugoj fazi gradiće se niz ostalih banjskih i turističkih sadržaja među kojima i dijagnostički centar. Vladika Filaret je pozvao privatna i društvena preduzeća i druge zainteresovane da sa Mileševskom eparhijom naprave kozorcijum kako bi se ti objekti što pre izgradili.

Radove na prvoj fazi rekonstrukcije RH centra izvodi preduzeće "Složna braća' iz Nove Varoši. Osvećenje Rehabilitacionog centra i drugih objekata koje gradi Mileševska eparhija u tom lečilištu, biće obavljeno 15. juna, saopštio je u manastiru Svetog Nikole vladika Filaret.

Vladika Filaret je najavio uvodenje reda u ovom lečilištu, koje želi da učini jednim od najlepših u Srbiji, i obračun sa javašlukom, neodgovornošću i nehigijenom.

On je rekao da će učiniti sve kako ovogodišnja turistička sezona ne bi propala i pozvao sve žitelje Pribojske banje da pomognu da se ovo lečilište što pre stavi u funkciju, jer je to korisno za njih, kao i za nekoliko stotina stanovnika Priboja, koji će dobiti zaposlenje.

"Biće angažovani najbolji lekari i medicinski radnici iz Priboja i drugih mesta, nećemo dozvoliti primanje radnika bez ikakve mere. Nudimo saradnju Zdravstvenom centru Užice, njima pripada dosadašnje odeljenje rehabilitacije kome je zabranjen rad u hotelu Lim", izjavio je vladika i dodao da će savremena banja raspolagati i dijagnostičkim centrom.

"Pozivamo sve koji žele da ulože da nam se pridruže, posebno žitelje da pomognu da se banja očisti, da vratimo uzurpirano i stanemo na put nelegalnim priključcima na vodu. Ovu prirodnu lepotu i najlekovitiju srpsku banju treba zajednički da iskoristimo", istakao je on.

Naveo je da postoje određene teškoće u sprovođenju nameravanog, jer decenijama nijedan dinar nije uložen u Pribojsku banju, obećana pomoć je izostala zbog ukidanja Fonda za razvoj Srbije, a banke nisu voljne da daju kredite. On naglašava da je od Vlade Srbije tražio 4,5 miliona evra, kako bi investicija uređenja lečilišta bila dovršena, što bi, smatra, pomoglo i državi kroz zapošljavanje nekoliko stotina ovog siromašnog kraja.

"Ostatak duga opraštamo, ali odgovora i pomoći još uvek nema", dodaje vladika.

Kako je objasnio Dušan Pleskonjić, koji je vršio nadzor prilikom obnove Rehabilitacionog centra, trenutno se zidaju kupatila i vrše se radovi na instalacijama za grejanje, a poslovi bi trebalo da budu okončani 31. maja. Takođe, uskoro počinje i gradnja dva paviljona sa 10 apartmana ispod banjskih kupatila, kao i izmeštanje saobraćaja iz centra lečilišta na alternativni pravac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: