Srbija

Četvrtak, 05.08.2010.

11:42

Ponikve: Prvo mine, pa onda avioni

Da bi se Ponikve osposobile za civilne letove, naredne godine valja razminirati, izvući i uništiti osam letilica zatrpanih prilikom bombardovanja 1999. godine.

Izvor: Politika

Default images

Ako je suditi po najavama gradskih vlasti u Užicu, radovi na pripremama vojnog aerodroma Ponikve za korišćenje u civilne svrhe krenuće od naredne godine.

Valja razminirati sav aerodromski prostor i izvući i uništiti osam aviona naše vojske zatrpanih prilikom bombardovanja 1999. godine u kaponirima. Najavljeno je, takođe, da će 2013. godine sav posao pripreme Ponikava za civilne letove biti završen.

Ovo je, uz ostalo, obelodanjeno na konferenciji za novinare vladajuće koalicije (DS, SPO, SPS, G 17 i LDP) u Užicu koja je predstavila rezultate posle dve godine vladanja i planove na polovini mandata.

Najvažniji posao pre nego što civilni avioni polete jeste razminiranje, vrlo složen poduhvat.

Već je, u leto 2006. godine, pirotehnička ekipa vojske razminirala aerodromsku pistu, vadeći aviobombe ispod nje, ali okolni prostor nije sav očišćen. Postoje precizni podaci o broju ubojnih sredstava koja još nisu uništena na ovom aerodromu. Poseban problem je vađenje osam zatrpanih aviona. Sve ostalo brzo može da se pripremi, tako da je već sada gotovo spremno 2.300 od ukupno 3.200 metara aerodromske piste.

"Cilj nam je da u naredne dve godine završimo što više poslova oko Ponikava da s tog aerodroma polete civilni avioni", kaže gradonačelnik Jovan Marković, pa pominje i druge ovdašnje poslove koji imaju veze sa Ministarstvom odbrane.

Kasarne za stanove

Odavno se, naime, pregovara o sudbini napuštenih vojnih objekata, kasarne u Krčagovu i Doma vojske u centru grada. Prema Markovićevim rečima, sada su pregovori o tome između grada i Ministarstva u završnoj fazi, dogovor je na pomolu. Grad je zainteresovan da razmeni te objekte za stambeni prostor dat vojsci.

"Prihvatili smo i procenjene vrednosti kao konačne. Kasarna je procenjena na osam miliona evra, a Dom vojske na 140 miliona dinara. Nudimo u zamenu stambene površine, ukupno oko 5.500 kvadrata. Već imamo plan da čitav prostor kasarne stavimo u funkciju razvoja visokog obrazovanja u Užicu", napominje Marković.

Uz najavu tih planova, užička vlast navodi da će gasifikacija grada, gde je dve petine poslova već obavljeno, biti završena do 2012. godine, regionalna deponija Duboko (koju ometaju nepredviđena klizišta) za dva meseca, zatvoreni bazen i sportska hala u Krčagovu do kraja naredne godine, a pruga uskog koloseka Mokra Gora – Vrutci–Užice (pa možda i postrojenje za preradu otpadnih voda) do 2013. godine. Za ovdašnju izvoznu privredu značajno je što je, nakon sprovedenih lokalnih poslova, Vlada Srbije ovih dana donela odluku o osnivanju Slobodne zone u Sevojnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

16 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: