"Subvencije dobre, ali privremeno"

Subvencionisanje kamata za kreditiranje privrede je dobro rešenje države, jer bez nižih kamata privredni rast neće biti moguć, ocenio je Nikola Altiparmakov.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

17:35

Default images

Član Fiskalnog savetai dodao je da je to privremeno rešenje i ne može biti pravilo.

"Ne možemo bazirati ekonomski razvoj na državnim subvencijama, one ne mogu biti pravilo, ali u nekim specifičnim situacijama, to može biti opravdano", rekao je Altiparmakov nakon sastanka koji je Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovala sa članovima Fiskalnog saveta.

Altiparmakov je objasnio da Srbija ima problem, jer, kako kaže, iako je formalno dinar naša valuta, mi zapravo imamo dvovalutni sistem.

"Naš sistem je visoko evroizovan, što znači da nam je monetarna politika veoma ograničena u mogućnostima da smanji kamatne stope. Onda su subvencije kamata dobro prelazno rešenje dok se ne ojača monetarni i finansijski sektor, i mogu biti opravdane kako bi privredni rast mogao da se finansira u narednih par godina", ocenio je sagovornik Tanjuga, ali nije želeo dalje da komentariše najavljene mere vlade, dok, kako kaže, Fiskalni savet ne dobije detalje tih mera i dok ne vidi predlog rebalansa budžeta.

On je naglasio da je Srbiji neophodna budžetska štednja i oživljavanje privrednog rasta, paralelno, iako se ponekad u javnosti, prema njegovim rečima, javlja neka lažna dilema da su to alternative.

Altiparmakov je naveo da je Fiskalnom savetu bilo korisno da razmeni iskustva sa SAM-om, jer se savet bavi problemom budžetske štednje, a firme članice SAM-a su ključne u stvaranju privrednog rasta. Zaključak je, kaže on, da je potrebno naći balans između onoga što bi privredi odgovaralo i šta javne finansije mogu sebi da priušte.

"Ne možemo da formiramo rast prema velikim subvencijama i davanjima, već to prvenstveno moraju da budu sistemske reforme i uspostavljanje konkurentnog privrednog ambijenta i pravne sigurnosti, gde bi firme mogle da posluju u ambijentu sa manje rizika", poručio je Altiparmakov.

Predsednik SAM-a Milan Petrović rekao je Tanjugu da je današnja otvorena diskusija bila potrebna kako bi se sagledalo u kakvoj se situaciji privreda nalazi i koje su mere neophodne da bi Srbija dobila predvidiv ambijent za poslovanje, što je i preduslov za uspeh privrede.

"Fokus je bio vezan za donošenje i implementaciju zakona, kao i sređivanje javnih preduzeća. To su tri osnove koje su neophodne da bi poslovna klima u Srbiji bila previdiva, što je firmama potrebno da bi se uspešno radilo", poručio je Petrović.

On je kazao da menadžeri SAM-a daju punu podršku vladi i vladinim merama, jer smatraju da su predložene mere dobre.

"Na nama je sada da pratimo da li će se mere usvojiti, ali i implementirati. Ranije je primena mera obično izostajala i efekat nije bio potpuno takav kako se očekivalo. Ipak, verujemo da će ova vlada biti uspešnija od prethodnih, i mi ćemo mere podržati kako bi Srbija postala bolje mesto za život i poslovanje", rekao je Petrović Tanjugu.

On je podsetio da je trenutni ambijent u Srbiji takav da novih investicija nema previše. Prema njegovim rečima, kada se implementiraju vladine mere, privredi će poslovanje biti lakše.

"Verujem da će tada i domaći i strani kapital naći svoj interes da investira", zaključio je predsednik SAM-a.

Na sastanku sa menadžetima SAM-a prisustvovala su sva tri člana Fiskalnog saveta - Pavle Petrović, Vladimir Vučković i Nikola Altiparmakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: