Srbija

Petak, 08.03.2013.

17:35

Rešavanje problematičnih kredita

Jedna od tema Beogradske incijative bio je i razvoj srpskog tržišta kapitala i mere kojima se jača uloga dinara u privredi - proces dinarizacije.

Izvor: Tanjug

Default images

Postepeno uvođenje dugoročnijih hartija od vrednosti može podići nivo domaćih štednih uloga, otvoriti alternativne kanale za finansiranje preduzeća i produžiti ročnost sredstava kojima se finansira poslovanje banaka, saopštila je NBS.

Razmotrene su mere koje mogu preduzeti banke, srpski organi i međunarodne finansijske institucije radi unapređenja tog tržišta. Analizirani su i izazovi u pogledu daljeg razvoja tržišta dinarskih državnih hartija od vrednosti.

Na prvom sastanku Beogradske inicijative, koji je u Narodnoj banci Srbije okupio predstavnike najvećih banaka u Srbiji i međunarodnih finansijskih institucija, posebno je razmotreno pitanje nenaplativih potraživanja koja su postala prepreka rastu srpske privrede, saopštila je NBS.

Analiziran je i izveštaj radne grupe Narodne banke o tom pitanju, kao i o najnovije regulatorne i zakonske promene koje predstavljaju značajan korak u pravom smeru.

Učesnici su razgovarali o budućem razvoju srpske privrede i finansijskog sistema, strategijama domaćih banaka, i o ulozi koju supsidijari u Srbiji imaju u poslovanju bankarskih grupa, navodi se u saopštenju.

Vođena je otvorena diskusija o regulatornim i poreskim pitanjima koja se tiču banaka u Srbiji, kao i o merama za očuvanje finansijske stabilnosti.

Bilo je reči i o implikacijama koje bi za Srbiju i njen finansijski sistem imale šire međunarodne inicijative, kao što su primena Bazela III, Direktive o kapitalnim zahtevima IV, i predlozi EU za osnivanje bankarske unije.

Svi učesnici izrazili su posvećenost poslovanju u Srbiji i saglasili se da im je sastanak pružio dobru priliku za otvorenu razmenu stavova i definisanje pitanja u čijem rešavanju je potreban i dobrodošao nastavak saradnje i razmene iskustava.

Beogradska inicijativa predstavlja Forum prekogranične saradnje u okviru Bečke inicijative, pod zajedničkim pokroviteljstvom Narodne banke Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici najvećih banaka koje posluju u Srbiji, predstavnici matičnih bankarskih grupa, regulatornih organa iz Austrije, Francuske, Grčke i Italije i nadležnih srpskih institucija.

Bili su prisutni i predstavnici MMF-a, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske bankarske agencije, Evropskog odbora za sistemski rizik, Evropske centralne banke, Evropske komisije i predsedavajućeg Bečkom inicijativom.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom druge Bečke inicijative, koja okuplja glavne međunarodne bankarske grupe koje posluju u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, njihove supsidijare u Srbiji, regulatorna tela zemlje domaćina i gostiju, kao i međunarodne organizacije, kako bi razmatrali i rešili pitanja od zajedničkog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

8 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

20 h

Podeli: