Neizvesna ratifikacija sporazuma

Predlog odluke da se sporazum sa Rusijom uputi Skupštini na ratifikaciju biće na dnevnom redu sednice Vlade Srbije u četvrtak.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2008.

16:23

Default images

Ministar ekonomije Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić najavio je da ministri iz te stranke neće glasati za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, dok i iz izvora bliskim Demokratskoj stranci stižu slične informacije.

Ministar bez portfelja Dragan Đilas kaže da ne zna da li će Vlada Srbije na sednici odlučivati o upućivanju energetskog sporazuma sa Rusijom na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, dok je ministar finansija Mirko Cvetković rekao za B92 da je iz medija obavešten da će se Vlada izjašnjavati o sporazumu.

On je rekao da će se o tom predlogu izjasniti u skladu sa dogovorom Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera iz Vlade sa kojima nastupa u parlamentarnim izborima, ali nije želeo da kaže kakav je njegov stav o energetskom sporazumu.

Iz Vlade još nije zvanično nije potvrđeno da će se na redovnoj sednici naći predlog energetskog sporazuma sa Rusijom, ali su ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović to najavili. Oni navode da bi Skupština Srbije mogla da ratifikuje taj sporazum pre održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, zakazanih za 11. maj, jer se radi o neodložnom poslu.

"Nadamo se da će vlada sutra doneti jednoglasnu odluku o upućivanju Skupštini energetskog sporazuma na ratifikaciju, jer se radi o sporazumu koji predstavlja najviši interes Srbije", rekao je u sredu Mladenović. Pošto je ruska strana završila svoj deo posla oko stupanja na snagu energetskog sporazuma, Mladenović smatra da bi Skupština Srbije, s obzirom na to da je reč o neodložnom poslu, mogla odmah da se sastane i ratifikuje energetski sporazum, kako bi mogli odmah da pristupimo ovom velikom poslu.

Rusija i Srbija su 25. januara u Moskvi postpisale energetski sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaji 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu za 400 miliona evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju.

Sporazumom je predviđeno da se najkasnije do 25. maja ove godine oformi zajednička firma za gradnju "Južnog potoka". Bez ratifikacije tog sporazuma gradnja gasovoda bila bi ozbiljno dovedena u pitanje. Gasovod je preko potreban Srbiji, koja se trenutno snabdeva gasom samo iz jednog pravca, iz Rusije, preko Ukrajine i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: