Mali potvrdio: Evo kada stižu veće penzije VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programu TV Prve.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

09:20

Mali potvrdio: Evo kada stižu veće penzije VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Rekao je da se uprkos 4 godini krize, Srbija drži mnogo bolje nego neke jače i razvijenije zemlje.

Istakao je da smo završili smo sa rastom BDP-a 2,3% kao i da smo prošle godine imali rekordadn priliv stranih direktnih investicija.

"Svako obećanje smo ispunili. Pokazali smo se odgvornim i uspešnim", rekao je.

Prošle godine bila je rekordno niska stopa nezaposlenosti, podsetio je Mali.

Obavestio je da se očekuje i otvaranje dvadesetak novih kompanija ove godine - time će doći do otvaranja novih radnih mesta.

"Imamo 450 milijardi dinara na računu - potpuno smo likvidni. Nijednu investiciju nismo zaustavili. I dalje se gradi 10 novih autoputeva, i dalje ulažemo u zelenu agendu, gradi se i metro...", rekao je.

U uslovima kada se druge zemlje zatvaraju i ulaze u recesiju, naša zemlja ne staje, zaključio je.

Zatim je istakao da su povećane plate i penzije.

"Od 1. januara podgli smo minimalnu zaradu, prvi put je preko 40 hiljada dinara. Nikada veće povećanje penzija nego danas - 20,8% kumulativno povećanje penzija - a 2. februara kreće isplata povećanih penzija", obavestio je.

"U decembru ove godine plata prosečna će ići iznad 800 evra. U dinamici smo i da nam penzije budu iznad 400 evra, u mandatu ove vlade, kao što smo i obećali", najavio je Mali.

Takođe se dotakao i teme zdravstva rekavši da nikada više ne investiramo u tu oblast.

O zdravstvu

"Zdravstvu smo posvetili posebnu pažnju. Zdravstvo je veoma važno. Pokazalo se poslednje 3 godine naročito. Nikada više ne investiramo u zdravstvo. 490 milijardi dinara je budžet za ovu godinu. Za plate, lekove, nove bolnice... Ostvarili smo pobedu", rekao je.

Naveo je da su danas radnicima u zdravstu, medicinskim sestrama i lekarima, plate duplo veće.

"Ima dosta stvari koje možemo da unapredimo u samom zdravstu - kao što je prekomerna potrišnja lekova. Mi na tome možemo da uštedimo stotinu miliona godišnje. Nama taj novac ne treba u budžetu - neka se investira u na primer inovativne lekove", istakao je.

Dodao je da će se proces digitalizacije u zdravstvu nastaviti.

"Spremni smo"

"Očekujem rast ove godine, 2,5 posto, uprkos nastavku krize. Nama je javni dug u odnosu na BDP 50,2 %. Jedna Nemačka je na 70, 80%. Predsednik je obećao da nećemo preći granicu od 60%. Do kraja godine bićemo 53, 54, apsolutno držimo naš javni dug pod kontrolom, a svaki dinar ulažemo u investicije".

Rekao je da smo uvek spremni na najgori scenario. Podsetio je da, kad je zapretila energetska kriza, su skladišta odmah napunjena.

"Kada je ova godina u pitanju - spremni smo. Novca imamo na računu. Ukoliko bude potrebe da ponovo reagujemo u nekim oblastima - reagovaćemo", istakao je Mali.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: