Dobijamo nove propise o dragocenim metalima - ko će sad imati kontrolu?

Odbor za privredu Skupštine Srbije jednoglasno je podržao izmene i dopune Zakona o akreditaciji i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:28

Dobijamo nove propise o dragocenim metalima - ko će sad imati kontrolu?
Ilustracija: Depositphotos, AntonMatyukha

Državni sekretar Miloš Ljušić iz Ministarstva privrede objasnio je da do izmena i dopuna Zakona o akreditaciji dolazi posle detaljne analize u njegovoj dosadašnjoj primeni.

Istakao je da se izmenama predlažu rokovi za odlučivanje o prijavi, kao i povraćaj sredstava ukoliko Akreditaciono telo ne okonča postupak u roku.

Uvodi se javni registar ocenjivača i eksperata i ukida mogućnost da akreditaciono telo stiče prihode kroz trošak akreditacije, već će to biti republičke takse.

Kako je objašnjeno, inovirano zakonsko rešenje će uticati na efikasniji rad, a neće proizvesti nove troškove za korisnike.

Naglašeno je da se kroz dalje unapređenje oblasti akreditacije obezbeđuje nepristrasnost i stvara povoljniji ambijent za privrednike i korisnike.

Na predlogu zakona o dragocenim metalima se radilo dugo, bio je uključen niz državnih organa, kao i strukovna udruženja, a jedan od razloga za njegovo donošenje jeste i usklađivanje sa zakonima o inspekcijskom nadzoru i upravnom postupku, rečeno je danas.

Kako je istaknuto, zakon jasno razdvaja otkupljivače od proizvođača, kao i nadležnost inspekcija, pa će promet i otkup kontrolisati tržišna inspekcija Ministarstva trgovine a kontrolu nad predmetima i proizvođačima imaće Direkcija za mere i dragocene metale.

Zakonski predlozi u načelu prihvaćeni su bez rasprave, jednoglasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: