Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO

U tegli meda - četvrtina nije med nego šećer, pokazale su laboratorijske analize.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

09:51

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu: Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med VIDEO
Foto: Depositphotos/oksixx

Kako da prepoznamo šta su napravile pčele, a šta je smućkao neki falsifikator?

"Godinama imamo problema sa fasifikatima", kaže za Prvu TV Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih udruženja Srbije.

"Prvi veliki udar bio je 2015. i 2016, kada smo upozoravali putem bilborda po Beogradu, išli kod premijera...“, kaže Živadinović.

Fasifikatori uvek iskoriste lošu pčelarsku sezonu i masovno krenu na tržište i to je sada slučaj, objašnjava on.

"Prijavili smo preko 500 objekata gde se prodavao neki med sumnjivog kvaliteta. Po našim analizama i procenama na tržištu ima preko 90 odsto falsifikata“, ističe Živadinović.

"Neki rade mešanje sa medom, a neki rade čist fasifikat“, rekao je predsednik pčelarskog udruženja pokazujući lažni med i ukazujući na očigledne razlike između tegli koje je doneo u emisiju.

"Neki falsifikovani med je čak ušao u vrtiće, to kad biste probali ne biste verovali šta je to unutra, miriše na bombone“, kaže Živadinović.

On je ukazao na to da pravi med nikako ne može koštati 600 dinara u prodavnici, jer je njegova otkupna cena oko 800 dinara.

Opširnije u video-prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: