Srbija sa Kinom u svemiru: "Cilj da se na letelicama nađe i zastava Srbije"

Danas je između Srbije i Kine potpisan Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

14:42

Srbija sa Kinom u svemiru:
Foto: RINA

Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang, tokom video-konferencijskog sastanka.

Ministar Popović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji će, prema njegovim rečima, imati visoku upotrebnu vrednost za državu, nauku i univerzitete, ali i za privredu i građane u Republici Srbiji.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Republike Srbije i srpskim naučnicima da posete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

"Naši partneri iz Kine spremni su da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija. Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju, koju je iskazao gospodin Džang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje", naveo je Popović.

Predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang kazao je da je Srbija stari prijatelj Kine.

"Potpisivanje memoranduma je u zajedničkom interesu obe zemlje i predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija. Nadam se da će ova oblast ubuduće zauzimati značajno mesto u planu ekonomske saradnje Kine i Srbije na dobrobit naših građana", rekao je Džang.

On je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti.

"Naš cilj je da se na svemirskim letelicama koje ćemo zajednički projektovati nađe i zastava Srbije", rekao je Džang.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u istraživanju, razvoju i primeni svemirskih tehnologija uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, opažanja, klimatskih promena i životne sredine i drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: