Novosti: Srbija kupuje 6 letelica od Kine, možda i "ubojiti" dron

Srbija će od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije, pišu Večernje novosti u izdanju od ponedeljka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

08:27

Novosti: Srbija kupuje 6 letelica od Kine, možda i
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Reč je o letelicama od kojih su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike

Prema saznanjima lista, Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman s Vojskom Srbije i detalji bi trebalo da budu poznati posle razgovora predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u utorak u Pekingu.

Tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna je "jilong2", poznata i pod nazivom "ving lung" ili "pterodaktil 2".

Reč je o unapređenom dronu namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku.

Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi.

Lista korisnika ove moderne tehnologije je podugačka a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: