Srbija

Nedelja, 18.06.2017.

16:08

Da li će zaživeti socijalna penzija u Srbiji?

Kako pomoći starima koji iz raznih razloga nisu uspeli da ostvare penziju?

Izvor: B92

Da li će zaživeti socijalna penzija u Srbiji?
Foto: Thinkstock

Uvođenje socijalne penzije za starije od 65 godina koji nemaju ni dana staža ili ga imaju nedovoljno da ostvare penziju bilo je predviđeno strategijom o starenju pre više od decenije, ali nikad nije zaživelo.

Davno je napunio godine za penziju, ali Srboljub Cvetković iz Leskovca i sa 76 godina mora da radi.

Penziju nije stekao jer mu omladinske zadruge nisu uplaćivale staž a i za nekoliko godina staža koji je uplaćivan je izgubljena dokumentacija.

Da bi preživeo sakuplja sekundarne sirovine.

“Ne znam kako izlazim na kraj. Znači snalazim se, evo skupljam kartone taj reciklažni materijal da bi mogao da preživim. Međutim i to je malo...”, kaže Srboljub.

Srboljubov primer jedan je od skoro 200.000 onih koji nisu ostvarili penzije, a među kojima većinu čine žene. Nevladine organizacije koje se bave problemima starih ove ljude opisuju kao socijalno isključene iz društva.

“Tti ljudi žive u bedi jer oni ne mogu da jedu, manje od jednom 15 dnevno oni su u prilici da uzmu onaj mesni obrok ili čašu mleka da popiju pa kud ćete vi gore 6 11 osnovno na šta čovek ima pravo pa i čovek u starosti to je da ima pravo da u starosti to je da ima pravo da završi svoj život u dostojanstvu a miminum dostojanstva a minimum dostojanstva bi mu obezbedili ako mu damo da on ima kakav takav dinar da raspolaže njime, olakšali bi njegovu muku”, priča Nadežda Satarić, iz NVO Amity - snaga prijateljstva.

Socijalne penzije su moguće kod nas. Opcija je nekoliko, od podizanja porodične do najniže invalidske, odnosno starosne penzije, uvođenja garantovane penzije ili posebnog modela socijalne pomoći.

“Imajući u vidu budžetske mogućnosti verovatno je mi smatramo da je zapravo jedino realna da se modifikuje novčana socijalna pomoć i da se kroz to ostvaruje pravo na socijalnu penziju. Ima smisla da se malo da se iz ovog prvog modela da se malo dodatno pogledaju te porodične penzije jer one zapravo ne podležu one se ne podižu na nivo minimalne penzije”, kaže Gordana Matković Centar za socijalnu politiku i profesor FEFA

Procena stručnjaka je da će pitanje socijalnih penzija biti sve značajnije imajući u vidu da stanovništvo Srbije sa prosečnom starošću većom od 40 godina spada u starije nacije, ali i zbog toga što je u poslednjih dvadesetak godina drastično povećan broj onih koji nemaju osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

13 h

Podeli: