Srbija

Ponedeljak, 26.09.2016.

08:26

Koridor 11 aktivira "Moravu", Turci zainteresovani

Dozvolu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije za korišćenje trenutno imaju 22 aerodroma, objavljeno je u novom broju časopisa Biznis i finansije.

Izvor: Beta, Biznis i finansije

Koridor 11 aktivira
Foto: Thinkstock

Ocenjeno je da bi razvoj malih aerodroma u Srbiji doprineo rasterećenju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", jačanju privrede, turizma i saobraćaja ali i razvoju celog regiona u kojem je ta vazdušna luka smeštena.

Pored beogradskog aerodroma, do sad je u potpunosti sve uslove ispunjavao samo aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, dok se većina drugih malih aerodroma koristi uglavnom za avio-taksi, ili letove za sopstvene potrebe. O razvoju malih aerodroma ubuduće bi trebalo da se stara preduzeće Aerodromi Srbije koje se bavi osposobljavanjem postojećih većih vojnih i mešovitih aerodroma za prihvat putnika i robe.

Jedan od najvažnijih poslova koji bi mali aerodromi trebalo da preuzmu od "Nikole Tesle" je pružanje usluga lou-kost kompanijama.

Prošle godine je sa niškog aerodroma lou-kost kompanija Vizer otvorila redovne linije za Bazel i Malme, a nedavno je u Niš došao i Rajaner.

Novi važan zadatak za niški aerodrom je, kako prenosi časopis Biznis i finansije, razvoj kargo saobraćaja.

Nedavno je u Niš dopremljena specijalizovana mašina za utovar i istovar tereta iz aviona, koja može da opslužuje širokotrupne letelice što bi olakšalo investitorima u tom području da efikasnije dopremaju repromaterijal i drugu robu, koja je do sada stizala uglavnom preko beogradskog aerodroma.

Ove jeseni, kako je najavljivano, u Srbiji bi trebalo da budu aktivirana još dva aerodroma, "Ponikve" kod Užica i "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva.

Aerodrom "Ponikve" ima dozvolu za civilni saobraćaj manjih letelica, a uskoro bi trebalo da bude u punoj funkciji i tehnički osposobljen da prima i velike avione poput boinga 737-300.

Prema rečima čelnika tog aerodroma, u početku će biti organizovane linije manjih aviona.

Aerodroma "Morava" će imati značajniju ulogu posle završetka deonice koridora 11 kod Preljine, a pojedine turske kompanije već su iskazale interes za dalji razvoj tog aerodroma.

Postoje planovi i za aerodrom u Vršcu, koji radi u sastavu Agencije za kontrolu letenja, odnosno koristi ga Vazduhoplovna akademija.

U Vazduhoplovnom savezu Srbije šansu za razvoj vide i za beogradski sportski aerodrom "Lisičiji Jarak" gde bi se nakon izgradnje betonske piste, kao i carinske i policijske ispostave na tom aerodromu, mogao prebaciti saobraćaj lake i poslovne avijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: