Dunav stopirao radove na Žeželju

Radovi na srednjem stubu novog Žeželjevog mosta, jedinom rečnom od ukupno pet, ponovo su obustavljeni.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

14:51

Dunav stopirao radove na Žeželju
Foto: Tanjug

Razlog je visok vodostaj Dunava, pa je armiranje stuba u postojećem kesonu moralo da bude stopirano.

"Zbog visokog nivoa reke, radovi su obustavljeni 29. maja, a biće nastavljeni čim vodostaj opadne", kažu za Večernje novosti

u "Infrastrukturi Železnica Srbije" koja, u ime republičke vlade, vodi gradnju mosta.

Kada će se to desiti, još je neizvesno, jer Republički hidrometeorološki zavod rast vodostaja Dunava kod Novog Sada prognozira i za naredne dane. Prema ranijim najavama, novi most, inače izuzetno važna tačka na budućoj brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, trebalo bi da bude završen do novembra ove godine.

I sadašnji, kao i niz prethodnih zastoja, zbog kojih je špansko-italijanski konzorcijum AZVI, kojem je poveren ceo posao, angažovao i nove podizvođače radova, ozbiljno prete da i taj rok bude probijen. Po ugovoru s tim konzorcijumom, potpisanom početkom 2011, most je, podsetimo, trebalo da bude gotov još krajem 2013, ali se to nije dogodilo ni gotovo tri godine kasnije.

Kada je o ostalim radovima reč, u "Infrastrukturi Železnica Srbije" preciziraju da se na manjem luku na petrovaradinskoj obali (dužina mu je 180, a visina 34 metra) montira drugi red vešaljki i da će to, prema planu, biti gotovo do kraja juna.

"Na velikom luku koji se montira na novosadskoj obali, a koji je dug 220 i visok 47 metara, u završnoj fazi je zavarivanje. U skladu sa planiranom dinamikom, instaliranje vešaljki na ovom luku počeće sredinom jula", dodaju u tom javnom preduzeću.

Kada budu završeni, lukovi bi, sa reke, baržama, trebalo da budu navezeni na stubove mosta. Za razliku od srednjeg, rečnog, četiri obalna stuba - po dva na sremskoj i bačkoj strani - završena su još pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: