Turci obećali: Stižu mašine, kreće Štofara

Turska kompanija "Fistel internacional" koja je pre godinu dana kupila Fabriku tekstila "Branko Krsmanović" - "Štofaru" u stečaju počeće proizvodnju krajem leta

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2016.

14:12

Turci obećali: Stižu mašine, kreće Štofara
Foto: Thinkstock

Ovo su obećali prestavnici turske kompanije, prilikom "nedavne" posete Paraćinu, precizirao je u izjavi novinarima pravni zastupnik "Fistel internacional" Aleksandar Nikolić iz Jagodine.

Jedna hala u "Štofari" je pripremljena za proizvodnju, a do kraja leta iz Turske treba da se dopreme i instaliraju proizvodne mašine i edukuju radnici, "a za početak će biti zaposleno stotinu radnika, a konačan plan je da broj zaposlenih bude između 300 i 600 radnika".

Vrednost investicije je oko 15 miliona evra, a investiciju finansijski prati turska "Halk" banka.

Turska kompanija je odlučila da "Štofara" ostane u oblasti tekstilne proizvodnje i da proizvodi sintetička vlakna, odnosno najlonski konac, koji je 90 odsto namenjenoizvozu.

Oni su kupili 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima "Štofare" i sedam hektara zemljišta.

"Štofara" je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.

Turska kompanija je uradila i fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol "Štofare".

Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Paraćina bila je jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod ju je uvek zvao "Štofara", kažu građani Paraćina.

Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995.godine u Beogradu "Moda u svetu" osvojila je "Srebrnu košutu" za kvalitet tkanina i diplomu za dizajn "u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca".

Tih godina godišnja proizvodnja "Štofare" bila je dva i po miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vune i sintetike, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: